Din cuprinsul articolului
Intestinul tău găzduiește mai mult de 100 de trilioane de bacterii care îți stimulează imunitatea, metabolismul și sănătatea creierului. Pentru ca acești mici microbi să rămână în viață, trebuie să îi hrăniți cu alimente fermentate, grăsimi sănătoase, fenoli pe bază de plante și fibre. Atunci când bacteriile intestinale se hrănesc cu fibre, ele produc acizi grași cu lanț scurt care reduc inflamația și vă protejează de boli precum cancerul.
Mazărea este una dintre cele mai sănătoase legume pentru intestinul tău, deoarece are atât fibre, cât și fenoli. Veți descoperi că mazărea verde crudă are mai mult de 8 grame de fibre pe porție. Quercetina, kaempferolul și catechina sunt compuși fenolici găsiți în mazăre care scad inflamația, repară leziunile colonului și reduc stresul oxidativ la șoareci, conform unui studiu din 2021 din Foods. Aceste substanțe nutritive au stimulat, de asemenea, bacteriile intestinale benefice să producă acizi grași cu lanț scurt, ceea ce a contribuit la restabilirea sănătății intestinului lor. Fitochimicalele din mazărea verde au, de asemenea, proprietăți anticancerigene, notează Health Digest.
Nutrienții din mazărea verde care luptă împotriva cancerului

Deși mazărea este considerată a fi o legumă, ea este, din punct de vedere tehnic, o leguminoasă similară cu soia și arahidele. Compușii fenolici care dau culoarea verde mazărei pot combate anumite linii de cancer de colon, plămâni, sân și sânge, potrivit unui articol din 2017 din Pharmacognosy Review. Isoflavonele găsite în mazăre acționează ca fitoestrogeni care împiedică creșterea celulelor canceroase mamare. Isoflavonele protejează, de asemenea, împotriva cancerului prin promovarea reparării ADN-ului și prin inducerea morții celulelor canceroase. Lectinele și saponinele inhibă, de asemenea, creșterea și răspândirea diferitelor tipuri de cancer.
Consumul mai multor leguminoase, cum ar fi mazărea verde, vă poate reduce riscul de a muri de cancer. Un studiu din 2019 din Clinical Nutrition a urmărit mai mult de 7.000 de adulți în vârstă care aveau un risc ridicat de boli cardiovasculare, urmărindu-le alimentele timp de aproximativ 6 ani. Comparativ cu persoanele care au mâncat cea mai mică cantitate de leguminoase, cei care au mâncat cele mai multe au avut un risc cu 49% mai mic de a muri de cancer.
Cum să adaugi mai multă mazăre la mesele tale zilnice
Aceste sugestii sunt excelente pentru a transforma mazărea într-un ingredient versatil și gustos, mai ales dacă ai avut experiențe neplăcute cu ea în trecut! Iată câteva alte idei de a integra mazărea în alimentație:
Pateu de mazăre verde: Puteți crea un pateu delicos din mazăre fiertă, amestecată cu ulei de măsline, ierburi aromatice și usturoi. Acesta poate fi servit pe pâine prăjită sau ca aperitiv.
Supă cremă de mazăre: O supă ușoară și cremoasă, preparată cu mazăre, ceapă, cartofi și un strop de smântână sau lapte de cocos, poate deveni o alternativă reconfortantă la supele tradiționale.
Mazăre în curry: Poți adăuga mazăre la curry-ul tău preferat, alături de legume și un sos cremos pe bază de lapte de cocos sau roșii. Gustul mazărei se va combina perfect cu aromele de curry.
Astfel, poți explora multiple modalități de a încorpora mazărea în dieta ta, fără a te limita doar la garnituri!