Sari la conținut

Unul din 5 bolnavi de TBC din ţările Uniunii Europene este român. Simptomele silențioase ale tuberculozei. Dr. Beatrice Mahler: „Tratăm cu superficialitate banalele răceli”

Tuberculoza
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ziua Mondiala de Lupta impotriva Tuberculoze

Statisticile privind tuberculoza sunt cu adevărat îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât unul din 5 bolnavi din Uniunea Europeană este român.

Medicul infecționist Beatrice Mahler a explicat cum putem recunoaște această afecțiune și cum ne putem proteja.

„Este important să spunem că tuberculoza în România reprezintă o problemă de sănătate publică de 20 de ani și că măsurile care s-au întreprins au dus la scăderea incidenței tuberculozei. Perioada pandemiei a însemnat o perioadă în care accesul la diagnostic a fost mai scăzut, din motive diverse.

Acum asistăm la o creștere a incidenței. O creștere așteptată de noi, specialiștii, dar care nu trebuie să ne facă să ne relaxăm ci, din contră, să ne mobilizăm și să adresăm îndemnul nostru celor care au simptome respiratorii. Orice consult pneumologic pentru a exclude tubercloza este gratuit.

Cele două forme de tuberculoză

Dacă vorbim de tuberculoză, vorbim de două forme de tuberculoză. Forma de infecție pe care o putem lua intrând în contact cu o persoană, dar transformarea infecției în boală se produce doar dacă sunt cumulate niște condiții de imunosupresie. Dacă vorbim de populația generală, vorbim de o imunitate pe care o stimulăm respectând niște reguli de viață, o alimentație corectă, un somn odihnitor, un număr suficient de ore și o calitate a somnului bună. Să evităm pe cât se poate stresul, pentru că stresul induce scăderea imunității.

Semnele de alarmă ale tuberculozei

  • tusea persistentă mai mult de 3 luni
  • febră
  • astenie
  • transpirații nocturne
  • lipsa poftei de mâncare
  • dureri toracice
  • scădere în greutate
  • fatigabilitate

Persoanele predispuse la tuberculoză

Din păcate, tuberculoza este specifică pentru două categorii de populație: la tânărul de 30-45 de ani și la persoanele peste 65 de ani. Vârsta tânără predispune la tuberculoză, nu pentru că ar avea tânărul o particularitate a organismului său, ci pentru că în perioada tinereții evităm poate să avem mai multă grijă de noi. Tratăm cu mai multă superficialitate simptomele care par banale răceli și ne prezentăm foarte târziu la medic.

De tuberculoză se moară, din păcate. Din păcate, sunt tot mai multe astfel de cazuri, iar numărul de decese ca urmare a tuberculozei a crescut în 2022. Este un trend pe care îl observăm și avem această situație, din păcate, posibil și în România.

N-am observat-o încă statistic, dar ne așteptăm la ea, pentru că pacienții care se prezintă acum la medic sunt pacienți care asociază forme complexe de tuberculoză cu localizări multiple pulmonare, cerebrale, renale, genitale. Sunt forme de tuberculoză care practic indică o infecție severă la nivelul întregului organism.

Tratamentul tuberculozei

După 2 săptămâni de tratament, pacientul cu tuberculoză poate să se întoarcă în comunitate, poate să meargă acasă fără să reprezinte un risc pentru cei de acasă.

Avem această posibilitate în acest moment în România, în foarte multe județe și în curând va fi posibil ca în orice dispensar din România, unde te vei prezenta cu simptomatologie de tuberculoză, să beneficiezi de toate analizele și să primești tratament pe care îl poți urma la domiciliu, dacă starea ta permite.

În cazul tuberculozei e nevoie să vorbim, nu doar de măsuri medicale, ci de și de măsuri sociale. Pentru că aș mai vrea să precizez o situație cu care ne confruntăm tot mai mult în Institutul Marius Nasta- asocierea tuberculozei la persoanele care utilizează droguri. E o situație extrem de delicată, o situație care pune probleme de îngrijirea acestor pacienți, pentru că au două afecțiuni extrem de severe asociate, iar în lipsa unui suport susținut psihologic și psihoemoțional pentru aceste categorii, dificultatea management-ului tuberculozei este foarte mare. Ei de foarte multe ori părăsesc spitalul, revin cu stare gravă și practic reprezintă un risc pentru comunitatea în care trăiesc.”, a explicat medicul Beatrice Mahler, în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate de la Antena 3 CNN.

În concluzie, dacă avem o tuse persistentă mai mult de trei luni, dacă respirăm greu, dacă scădem în greutate, ar trebui să ne prezentăm imediat la medic, pentru că am putea fi infectați cu TBC și fără bilet de trimitere și fără programare. Este important să ajungem în cabinetul unui medic, mai ales că este gratuit.

 

 

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel