Sari la conținut

Unul din doi români mor prin boli de inimă și AVC. România va avea o Strategie Națională Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare

Unul din doi români mor prin boli de inimă și AVC. România va avea o Strategie Națională Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare.

Vineri, 21 aprilie, a avut loc la București prima ediție a Forumului Național de Neurologie, eveniment  organizat de Societatea de Neurologie din România (SNR) și Societatea pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroreabiltării (SSNN), și care a reunit  experți din domeniul neurologiei și al specialităților asociate, precum cardiologie, neurochirurgie, diabet și boli de nutriție, medicină fizică și de reabilitare.

Unul din doi români mor prin boli de inimă și AVC

Bolile de inimă și AVC, dau 52% dintre decese, deși sistemul medical românesc ar putea câștiga în lupta cu aceste afecțiuni prin extinderea Programului Național de boli cardiovasculare și prin adopatarea unui tratament interdisciplinar. Practic, unul din doi români mor prin boli cardio și respectiv cerebrovasculare.

Prof.dr. Dafin Mureșanu, inițiatorul acestei strategii, a precizat  încă de la început că „nu există un loc și un moment mai bun decât acesta, în care să avem o maximă sinergie, să ne confruntăm cu toții și să realizăm ceva care ne poate îmbunătăți existența, din toate punctele de vedere”.

Dr. Dafin Mureșanu, reputat neurolog, președintele Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare (EFNR), a ținut să precizeze că nu se poate face o schimbare decât urmând principiul unei colaborări foarte stricte între cardiologie și neurologie.

,,Strategia pe care noi o dezvoltăm și o creionăm va avea un impact profund exact asupra pacienților și nu este doar un deziderat. Această strategie nu este o colecție de elemente științifice, fără un caracter practic.

Nu este doar o înșiruire de alegații, ci este un plan concret care deja dă rezultate. În primul rând, am reușit să ajungem la un punct în care știm că nu putem unii fără alții.

Neurologii au nevoie de cardiologi, pentru că sistemul de sănătate în cardiologie și funcționalitatea acestuia sunt mai avansate. Trebuie să recunoaștem da, cardiologia întotdeauna a fost cu câțiva pași înainte la nivel global, lucru pe care dorim să-l subliniem și să beneficiem de acest avantaj”, a afirmat prof.dr. Dafin Mureșanu.

Alexandru Rafila: „O politică de sănătate, trebuie să fie coerentă, sustenabilă și aplicabilă”

Ministrul Sănătății a șinut să puncteze că o problemele de sănătate nu pot fi soluționate decât de profesioniștii din Sănătate.

Iar oamenii care nu au nimic de-a face cu acest domeniu și generează totuși politici de sănătate, așa cum „s-a întâmplat în ultimile luni, sau chiar ani”,vor genera o soluție „inaplicabilă”.

„Lucrurile importante, politicile de sănătate, sunt într-adevăr făcute de Ministerul Sănătății și implementarea lor nu se poate face decât împreună cu profesioniștii din Sănătate.

(…) Se pare că o abordare corectă e ca problemelor de sănătate să fie soluționate, gândite de progesioniștii din sistemul de sănătate.

Ceea ce s-a întâmplat în ultimile luni, sau chiar ani, în care oameni care nu au de-a face cu nimic cu sistemul de sănătate generează politici de sănătate, nu cred că este un lucru bun, pentru că rezultatul va fi inaplicabil. Iar noi ne dorim politici publice care să fie aplicabile.

Atunci când generăm o politică de sănătate, trebuie să fie coerentă, sustenabilă și aplicabilă. Lucrul ăsta, din păcate, a lipsit de foarte mult timp.

Această strategie care s-a lansat în luna septembrie, la Cluj, va fi finalizată după trei ani și va face posibilă abordarea pentru această patologie care face cele mai multe victime în România, care produce cea mai multă dizabiliate în România.

Să găsim o soluție pornind de la prevenție, la soluțiile teraputice și, bineînțeles, la reducerea dizabilităților.

Strategia de resurse umane pe care am lansat-o la Ministerul Sănătății, este în consonanță cu nevoile pe care le au pacienții din România. Și sper ca, până în anul 2030, să putem să echilibrăm lucrurile în ceea ce privește furnizarea serviciilor de sănătate, de către toți profesioniștii din Sănătate”, a subliniat Alexandru Rafila.

Despre SNBCC, pe scurt. Strategie pe 5 teme principale

Strategia Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare (SNBCC) este o inițiativă sub egida Academiei Române și a fost anunțată în toamna anului 2022, de căre ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Scopul principal al SNBCC este îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România, prin implementarea unui plan inteligent de reformă în domeniul bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare, ca parte a Strategiei Naționale de Sănătate 2023-2030.

Strategia vizează 5 teme principale, printre care:

  • prevenţie,
  • tratament,
  • recuperare,
  • resurse umane,
  • date epidemiologice

„Prima temă este legată de prevenţie, fiindcă cel mai important în orice boală este să previi. În al doilea rând, legat de prevenţie, este controlul strict al factorilor de risc.

Ştim la ora actuală că glicemia medie la populaţia aşa-zis sănătoasă în România este peste 110. LDL colesterolul, aşa-zis colesterol rău, la populaţia aşa-zis sănătoasă în România este în jur de 140 – 150. Deci vorbim de factori de risc care nu sunt controlaţi. Unul din doi oameni pe stradă are hipertensiune arterială care nu e controlată sau de care nu ştie. Aşa că prevenţia este extrem de importantă.

Altă temă importantă este recuperarea, fiindcă degeaba tratăm pacientul dacă nu îl recuperăm pentru a-l reinsera în mediul social, în mediul familial, în mediul profesional.

Apoi, foarte importante – resursele umane, fiindcă dacă nu avem specialişti care să facă aceste proceduri în cadrul programelor naţionale de tratament intervenţional programele nu au cum să se desfăşoare.

Şi, nu în ultimul rând, datele epidemiologice sunt importante, fiindcă a avea nişte baze de date epidemiologice solide, ceea ce numim registre pentru bolile principale, a le monitoriza corect şi a vedea ce se întâmplă cu principalii parametri de mortalitate şi morbiditate este extrem de important pentru planificarea acestei strategii”, a declarat cardiologul Dragoş Vinereanu.

Dragoş Vinereanu şi-a exprimat speranţa ca în lunile octombrie – noiembrie să fie gata strategia pentru combaterea bolilor cardiovasculare şi cerebrovasculare, după care să intre în dezbatere publică.

,,Avem acțiunile prioritare ale Ministerului Sănătății, avem programele Casei, avem programul de tratament intervențional al infarctului, accidentul lui vascular cerebral, dar finanțarea lor trebuie să crească și ne trebuie și programe noi, fiindcă medicina evoluează în aceste domenii boli cardio-și cerebrovasculare, apoi avem recuperarea, fiindcă degeaba tratăm pacientul dacă nu-l recuperăm pentru a-l reinsera în mediul social, mediul familial, mediu profesional”, a mai spus cardiologul Dragoș Vinereanu.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel