Unul din o mie de nou–născuți este afectat de deformarea congenitală piciorul strâmb varus equin

În data de 3 iunie, medicii specialiști în ortopedie pediatrică marchează World ClubfootDay, Ziua Internațională a Patologiei Piciorului. Pentru medicii noștri cu atestat internațional PONSETI în tratamentul piciorului strâmb congenital Varus Equin, acest lucru subliniază importanța tratamentului prin metoda Ponseti.

Piciorul strâmb varus equin reprezintă o deformare congenitală a unuia sau a ambelor picioare ce afectează 1 din 1000 nou–născuți și este rezultatul unei dezvoltări anormale a mușchilor, tendoanelor și oaselor piciorului în viață intrauterină cauzată de factori genetici și de mediu. Cel mai frecvent, piciorul strâmb varus equin apare ca o anomalie izolată, la un copil altfel sănătos, și poartă numele de picior strâmb varus equin idiopatic. Exista însă și așa-numitele forme teratologice la copiii care prezintă artrogripoza, mielomeningocelsau alte malformații.

 

Medic Specialist Ortopedie Pediatrică, dr. Valentina Contanu,   atestat internațional PONSETI în tratamentul piciorului strâmb congenital Varus Equina a spus:  Aspectul clinic al piciorului strâmb varus equin este caracteristic și asociază equin si varus calcanean, aducție și inversie a antepiciorului si mediopiciorului, atrofie a musculaturii gambei de partea afectată și lungime mai mică a piciorului comparativ cu cel sănătos. Netratat, piciorul strâmb varus equin produce dizabilitate majoră, mersul devine anormal cu sprijin pe fața dorso-laterală a piciorului și cu vârsta devine dureros.”

Tratamenul prin  metoda Ponseti are ca obiectiv corectarea diformității cu menținerea mobilității și a forței musculare. 

  • aceast tratament revoluționar descoperit de medicul Ignacio Ponseti presupune corectarea secvențială a componentelor deformării prin manipulări și aplicarea de aparate gipsate succesive urmate în unele cazuri de o mică intervenție chirurgicala la nivelul tendonului achilean și purtarea unor orteze speciale.
  • cel mai des, corecția se obține după aplicarea a 5-7 aparate gipsate și ea trebuie menținuta prin purtarea ulterioară a ortezelor pe tot parcursul zilei în primele 3 luni și doar în cursul nopții până la vârsta de 3 ani.
  • deși este ideal ca tratamentul prin metoda Ponseti să înceapă în primele 7-10 zile de viață, el poate fi aplicat și la vârste mai mari cu rezultate foarte bune.

Astăzi, în România, sunt dezvoltate programe de recuperare neuro-motorie și de kinetoterapie, conform celor mai recente terapii dezvoltate pentru copii și adolescenți cu șanse mari de soluționare.

Recent Posts

RUGĂCIUNE puternică ce trebuie rostită în a doua zi de Paşti pentru NOROC şi SĂNĂTATE

Luni, pe 6 mai 2024, creștinii sărbătoresc a doua zi de Paște și totodată prima…

23 de minute ago

O nouă interdicţie alimentară decisă de UE! Produse care duc la cancer și infertilitate

Uniunea Europeană a decis să interzică anumite arome cu gust de afumat utilizate de industria…

52 de minute ago

ANM dă alerta: Un nou val de frig, VREMEA se răceşte din nou!

Meteorologii anunţă un nou val de frig, după câteva zile cu soare și temperaturi asemănătoare…

o oră ago

Pensionarii care vor avea o creștere de până la 1.600 de lei după recalculare. Câți ani au lucrat?

Normele de aplicare a noii legi a pensiilor, care cuprind condițiile de acordare, stabilire și…

2 ore ago

Legumele pe care trebuie să le consumi OBLIGATORIU la masa de Paște. Medic: „Detoxifică ficatul”

Mesele de sărbători sunt pline de bucate tradiționale, însă doua legume nu ar trebui să…

2 ore ago

Moment de cumpănă pentru maestrul Florin Piersic, aflat în stare gravă la spital. Medeea Marinescu: „să ne rugăm”

Maestrul Florin Piersic este internat în spital și deși starea sa se menține stabilă, nu…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic