luni, septembrie 26, 2022

Ce trebuie să știi despre operații ortopedice cu robotul. Folosit pentru implantarea protezelor de șold și de genunchi, robotul Mako stabilește un nou standard din punct de vedere al acurateții, iar asta înseamnă mai puțină durere pentru pacienți și un timp de recuperare post-operatorie mult mai scurt.

Pentru a înțelege cum funcționează acest robot și de ce el este viitorul ortopediei, vom sta de vorbă cu doctorul Vlad Predescu, chirurg de excelență și singurul medic din România autorizat să opereze prin această nouă tehnică revoluționară.

Te-ar mai interesa: Meghan Markle, gest șocant. De ce l-a amenințat cu...

Cea mai nouă tehnologie în chirurgia ortopedică

În primul rând, domnule doctor, ce este robotul Mako, o tehnologie care devine din ce în ce mai folosită în ortopedie?

Robotul Mako reprezintă cea mai nouă tehnologie apărută în chirurgia ortopedică. El a fost inventat în Statele Unite, în anii 2000, atunci când s-a observat că unele proteze implantate, pentru a avea o supraviețuire cât mai îndelungată, era necesar să fie perfect poziționate pe axele anatomice ale articulației genunchiului, însă chirurgul ortoped nu putea să aibă, de fiecare dată, precizia necesară.

Ulterior, după ce s-a demonstrat superioritatea eficienței gestului robotic față de mâna ortopedului în efectuarea anumitor tranșe osoase, proiectul a fost lansat, pe scară largă, începând cu anul 2016. În prezent, asistăm la o schimbare fundamentală a multor intervenții chirurgicale ortopedice și acest lucru se datorează avansului tehnologic care vine în ajutorul dat atât chirurgului, cât și pacientului.

Te-ar mai interesa: Cum sa alegeti un camin de batrani potrivit pentru...

Protezarea articulației genunchiului și a șoldului are în spate foarte multe principii biomecanice și s-a demonstrat că supraviețuirea pe termen lung a articulației protezate, precum și funcționarea acesteia, depinde de respectarea și interpretarea acestora.

Tehnologia de ultimă generație a permis construirea unor roboți care să înțeleagă variațiile anatomice individule și să ajute chirurgul să orienteze spațial implantul protetic în funcție de acestea. Astfel, se poate realiza implantarea personalizată a protezei în funcție de anatomia pacientului și de tensiunea ligamentară, ceea ce duce la o supraviețuire mai mare a implantului, dureri postoperatorii mai mici și o recuperare ceva mai rapidă.

Te-ar mai interesa: Meghan Markle s-a plâns că familia regală NU a plă...

Ce presupune operația cu robotul

– Cum se desfășoară etapa pre-operatorie în cazul unei operații realizată de echipa Vlad Predescu – robotul Mako?

Etapa preoperatorie începe, întodeauna, cu o consultație clinică, o radiografie a articulației dureroase și cu o discuție cu pacientul despre opțiunile terapeutice. În cazul în care există anumite anomalii articulare sau beneficii certe pentru pacient, medicul explică și recomandă implantarea robotică.

Te-ar mai interesa: S-a inventat plasturele hi-tech: Cum ne ajută în l...

După aceasta, pacientul va efectua un examen CT, dedicat membrului inferior afectat, pe baza căruia computerul robotului reconstruiește articulația distrusă.

– Cum sunt introduse în cadrul computerului din robotul Mako informațiile despre pacient? Ce fel de informații sunt necesare?

Robotul Mako folosește două tipuri de informații, pe care le combină înainte de a se trece propriu-zis la actul chirurgical. În primul rând, pacientul este supus la un examen CT amănunțit al întregului ansamblu pelvin (șold, genunchi și gleznă). Pe baza acestui examen, computerul robotic reconstruiește modelul virtual al genunchiului și permite implantarea virtuală a protezei pe axele mecanice ale articulației.

Te-ar mai interesa: Extract cu puteri magice. Mihaela Bilic: Încetineș...

Tot în această etapă, se determină și dimensiunea protezei, astfel încât să nu existe nepotriviri între aceasta și dimensiunile pacientului. Acest lucru este necesar întrucât sunt cazuri raportate, în literatura de specialitate, în care, din diverse motive, pacientul protezat prin metoda clasică a rămas cu o inegalitate de membre cu consecințe funcționale importante.

După ce a fost efectuată simularea virtuală, acest plan mai suferă mici ajustări intra-operatorii, unde este, din nou, verificat și modificat, în funcție de tensiunea ligamentară. Astfel, în etapa a doua, chirurgul validează și culege o serie de informații anatomice intra-operatorii care sunt combinate cu planul deja efectuat. În cazul în care este nevoie, cel din urmă este ajustat tocmai pentru a lua în calcul toate variabilele legate de implantare.

Avantajele acestei noi tehnologii în ortopedie

– Cât durează o operație realizată cu robotul Mako vs una realizată doar de chirurg?

După ce chirurgul stăpânește procedura și efectuează un număr suficient de intervenții chirurgicale cu Mako, aș recomanda peste cincizeci la număr, atunci intervenția nu este prelungită cu mai mult de cinsprezece minute de prezența robotului. În general, o intervenție de protezare articulară ar trebui să dureze în jur de 60 – 80 minute.

– Ce manevre efectuează, în timpul operației, robotul Mako?

În primul rând, trebuie precizat faptul că nici o manevră nu este efectuată de robot independent în timp ce „chirurgul stă și se uită”. Robotul are un braț haptic care conține lama de motor oscilant și acest braț este acționat de ortoped, cu ajutorul acestuia efectuându-se, astfel, secțiunile osoase care sunt necesare în vederea poziționării protezei de la nivelul genunchiului sau a șoldului.

Aceste secțiuni sunt deosebit de precise, atât în termeni de grosime, precum și ca poziție pe axele mecanice ale articulației. În cazul în care robotul sau chirurgul nu urmăresc simultan același plan, sistemul se blochează, evitând, astfel, orice eroare în timpul intervenției chirurgicale.

– Care sunt avantajele intervenției robotice?

Majoritatea studiilor arată rezultate mai bune legate de recuperarea pacientului după operație. Acestea sunt explicate prin faptul că, în timpul efectuării secțiunilor osoase cu ajutorul brațului robotic, are loc o distrugere (agresiune) mult mai mică asupra ligamentelor și a capsulei articulare, acolo unde este principala sursă de durere.

În acest fel, reacția inflamatorie și cea dureroasă este mai mică și pacientul recuperează mai ușor articulația. În situația protezării genunchiului, prin faptul că proteza este implantată în funcție de tensiunea ligamentară, articulația protezată este mai stabilă, ceea ce îi oferă pacientului mai multă încredere și mobilitate în primele săptămâni după operație.

Pentru echipa noastră a existat o preocupare permanentă de reducere a sângerărilor la operația de protezare a genunchiului și a șoldului, dar și a reviziilor acestora. Prin introducerea tuturor tehnicilor moderne de reducere a transfuziilor de sânge, în momentul actual, 90% dintre pacienți nu au nevoie de nici o transfuzie de sânge, ceea ce a dus la o recuperare mai rapidă a pacientului. În plus, dacă includem și robotul, prin faptul că distrucția țesuturilor moi ale articulației este mult mai mică, se produce, implicit, și o sângerare mai mică în articulație.

– În caz de forță majoră, robotul Mako poate fi decuplat de la cursul intervenției astfel încât chirurgul sa preia integral controlul asupra operației?

Bineînțeles. În orice moment, Mako poate fi înlăturat astfel încât chirurgul să poată continua implantarea manuală. De aceea am spus, în nenumărate rânduri, că este nevoie de experiență vastă și de cunoașterea tuturor tehnicilor chirurgicale înainte de a începe a opera cu ajutorul unui robot Mako, astfel încât pacientul să fie mereu sigur de reușită operației, fie că vorbim de una robotică sau de cea realizată manual.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private