vineri, septembrie 17, 2021

Datorita proprietatilor sale caracteristice, IPL-ul sau lumina intens pulsata trateaza o multitudine de afectiuni cutanate, inclusiv vasculare – dintre care cele mai cunoscute sunt roseata si telangiectaziile.

Domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatolog, spune că, de obicei ,acestea raspund greu la tratamentele conventionale, insa prezinta imbunatatiri vizibile in numai cateva saptamani cu ajutorul terapiei IPL.

Cauze ale vaselor de sânge inestetice

Venectaziile  si telangiectaziile sunt manifestari vizibile la suprafata pielii in cazul unei insuficiente venoase cronice. Fie ca sunt insotite sau nu de varice, pot aparea simptome precum greutate in gambe, picioare umflate, crampe musculare, senzatie de mancarime si usturime.

„Statul prelungit in picioare este principalul

factor predispozant, deoarece prin cresterea presiunii hidrostatice se produce distensie venoasa si ulterior incompetenta valvulara. Femeile sunt mult mai succeptibile la acet tip de probleme deoarece peretii venelor si valvele devin mult mai destinse sub influenta cresterii ciclice a progesteronului. Sarcina este o cauza frecventa a varicelor, iar varsta influenteaza negativ prin diminuarea fibrelor elastice din peretii vasculari”, spune specialistul dermatolog.

Din fericire pentru cei care se confrunta cu aceasta problema, dezvoltarea tratamentelor IPL permite astazi tratarea cu usurinta

si rezultate deosebite a problemelor vasculare.

Pentru combaterea problemelor vasculare, Ipl-ul EFB beauté functioneaza prin fotocoagulare selectiva. Lumina este transmisa prin piele catre vasele de sange si odata ce este absorbita de catre acestea e transformata in caldura. Efectul termic are o actiune de coagulare la nivelul peretilor vasculari, ce ulterior vor fi eliminati natural in 5-6 saptamani.

“Spre deosebire de terapiile laser, care folosesc impulsuri de mare intensitate cu aceeasi lungime de unda, IPL-ul foloseste impulsuri scurte cu lunginimi de unda diferite. Acest lucru

micsoreaza efectul nedorit asupra tegumentului normal si reduce disconfortul si roseata in timpul si dupa tratament. Aceasta coagulare selectiva reduce riscul de purpura sau de pete rosii diseminate la nivelul tegumentului, reactie posibil intalnita in cadrul tratamentelor laser”, explica domnul doctor Laurentiu Vladau.

Durata tratamentului

Fie ca este tratata roseata, talengiectazile sau venectaziile, eficienta tratamentului va fi mai mare cu cat vasele vizate sunt mai superficiale. Procedura IPL dureaza intre 15 si 40 de minute, in functie de localizare si de numarul vaselor afectate.

„Tratamentul zonei vizate necesita mai multe sedinte la interval de cel putin patru-sase saptamani. Vasele tratate devin mai putin vizibile in cateva saptamani. E bine de stiut, insa, ca in cazul insuficientei venoase, exista sanse de recidiva si aparitie de noi vase pe parcursul anilor. Investigatii suplimentare, masuri generale si purtarea de ciorapi elastici, precum si interventii chirurgicale asupra vaselor profunde pot fi necesare in cazurile mai severe sau recidivante”, atentioneaza domnul doctor Laurentiu Vladau.

Tratamentul IPL este extrem de sigur si eficient deoarece vizeaza numai vasul de sange, fara sa afecteze tesutul din jur. Poate aparea o senzatie de ciupire cauzata de impulsurile luminoase, insa pentru majoritatea oamenilor nu este o procedura dureroasa si isi vor putea relua activitatile normale imediat dupa sedinta.

Ultimele stiri