Categories: Ştiri sănătate

Vaccinarea anti-COVID, eficientă și împotriva tulpinii indiene a coronavirusului?

Tulpina indiană a coronavirusului, responsabilă pentru colapsul sanitar cu care India se confruntă în acest moment, prezintă 2 mutații distincte. Acestea influențează în special contagiozitatea virusului, facilitând transmiterea rapidă. Cu toate acestea, specialiștii susțin că vaccinarea anti-COVID este eficientă atât împotriva tulpinii, cât și împotriva dezvoltării altor tulpini, în viitor.

Cercetătorii susțin că singura metodă de a opri mutaia genetică a virusului este vaccinarea. Imunitatea colectivă va limta răspândirea virusului și, implicit, dezvoltarea altor tulpini mult mai agresive și rezistente în fața vaccinului.

Vaccinarea anti-COVID, eficientă și împotriva tulpinii indiene

Conform Rador, coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, susţine că nu sunt motive de îngrijorare în legătură cu varianta de tulpină din India, depistată în România. Deşi poate reduce varianta neutralizantă a anticorpilor rezultaţi din vaccinare, această mutaţie nu reduce eficienţa vaccinurilor. Potrivit lui Gheorghiţă, oamenii trebuie să continue să se vaccineze, pentru că aceasta este calea prin care se poate reduce riscul de a apărea noi mutaţii ale virusului.

CEO-ul BioNTech, Ugur Sahin, încrezător în vaccinul Pfizer

Varianta indiană, B.1.617, are multiple mutații, fiind diferențiată de variantele întâlnite. O mutație anume, numită L452R, a fost asociată cu o contagiozitate crescută și rezistență redusă în fața tratamentelor, inclusiv a vaccinului, notează Organizația Mondială a Sănătății, potrivit Euronews.

Ceo-ul laboratorului BioNTech a declarat că este încrezător în vaccinul anti-COVID dezvoltat în colaborare cu Pfizer, fiind eficient împotriva tulpinii din India.

Ugur Sahin a susținut, în cadrul unei conferințe de presă online, că au început studii pentru a determina eficiența vaccinului împotriva variantei. Cu toate acestea, el adaugă că „varianta indiană prezintă mutații pe care le-am studiat deja și împotriva cărora vaccinul nostru este eficient, ceea ce ne face să fim încrezători”.

Când vom atinge imunitatea colectivă?

Europa va atinge imunitatea de turmă în iulie, cel târziu în august, când vaccinarea va fi atins aproximativ 70% din populație. Biotehnologia studiază, de asemenea, siguranța vaccinului său asupra copiilor. Dar numai când avem date complete putem recomanda și vaccinarea”, spune Sahin.

Recent Posts

Moment de cumpănă pentru maestrul Florin Piersic, aflat în stare gravă la spital. Medeea Marinescu: „să ne rugăm”

Maestrul Florin Piersic este internat în spital și deși starea sa se menține stabilă, nu…

24 de minute ago

A doua zi de Paști. Ce trebui să faci în Lunea Albă pentru a avea noroc tot anul

Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după…

54 de minute ago

Un tip banal de activitate fizică scade riscul de deces prin infarct cu aproape 40%

Un nou studiu realizat de cercetătorii englezi a avut rezultate surprinzătoare privind scăderea substanţială a…

o oră ago

Bucureştenii au înroşit liniile de urgenţă de la salvare

Peste 6.500 de persoane au apelat la Serviciul de ambulanţă Bucureşti - Ilfov în minivacanţa…

2 ore ago

Cât timp este recomandat să păstrezi salata de boeuf în frigider? Marea greșeală a românilor care ajung să se confrunte cu intoxicație alimentară

Salata de boeuf este unul dintre principalele preparate care se găsește pe mesele românilor în…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic