sâmbătă, aprilie 1, 2023

La nivel mondial, au fost sesizate probleme de sănătate asociate cu vaccinarea anti-COVID.  AstraZeneca pare să cauzeze cheaguri de sânge, afecțiune numită și tromboza. Cum trebuie să procedeze persoanele care urmează deja un tratament anticoagulant, în privința administrării vaccinului anti-COVID?

Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) a emis un comunicat, înaintea informării oficiale privind evaluarea cea mai recentă a vaccinului Oxford/AstraZeneca împotriva COVID-19. În urma anchetei în legătură cu incidentele de coagulare apărute la unii pacienţi vaccinaţi cu AstraZeneca, EMA a concluzionat că există o posibilă legătură cu vaccinul AstraZeneca. EMA recomandă că aceste afecţiuni foarte rare, legate de apariţia unor cheaguri de sânge, trebuie adăugate pe lista reacţiilor adverse foarte rare ale vaccinului, potrivit Rador.

Te-ar mai interesa: Fostă Miss România, mutilată de un medic detist fa...

În acest sens, Agenția Europeană a Medicamentului subliniază simptomele unei posibile tromboze, pentru a fi tratată în timp util.

Simptomele trombozei

 

Persoanele vaccinate trebuie să ceară imediat ajutorul medicilor dacă au dificultăți de respirație, durere în piept, umflarea picioarelor, dureri abdominale persistente, dureri puternice de cap sau vedere în ceață, comunică EMA, potrivit Digi24.

Sunt simptome ale unei reacții adverse petele mici apărute sub piele la locul injecției sau vânătăile în alte părți decât la locul injecției. Acestea ar putea fi semnele unei tromboze care pot să apară în primele două săptămâni după vaccinare.

Te-ar mai interesa: Nu o să mai tușești deloc! Pisează o banană și mai...

Persoanele care urmează un tratament anticoagulant trebuie să întrerupă tratamentul în momentul vaccinării?

În general, riscul de tromboză crește după 50 de ani. Acest risc e mai mare la persoanele care au factori de risc asociat (obezitate, diabet zaharat, neoplazii, afecțiuni autoimune), precum și în cazul existenței unui istoric de boli vasculare, inclusiv de tromboze. Persoanele care fac tratament cu anticoagulante nu trebuie să întrerupă tratamentul atunci când fac vaccinul sau orice altă procedură.”, declarat Horia Bumbea, medic primar hematologie, într-o intervenție telefonică la RealitateaPlus.

Te-ar mai interesa: Cum îți poți da seama că cineva ți-a făcut farmece...

„Profilaxia se face mereu când există factori de risc, date care să ne arate că astfel de persoane au factori de risc.”, a afirmat medicul.

De asemenea, anumite teste pot fi recomandate pentru persoanele care au aceste probleme de sănătate. „Probabil că se va discuta și acest lucru. Pentru persoanele cu suspiciuni sau istoric de tromboze în familie, la vârstă tânără, noi recomandăm anumite teste”, adaugă medicul.

Te-ar mai interesa: Drojdia roşie, un elixir pentru inimă, antidotul c...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private