duminică, octombrie 17, 2021

Săptămâna aceasta, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a confirmat că există o legătură între vaccinul produs de AstraZeneca și dezvoltarea cheagurilor de sânge. În prezent, EMA investighează o nouă posibilă reacție care se poate manifesta după

vaccinarea cu AstraZeneca. 

Agenția Europeană a Medicamentului investighează o posibilă legătură între vaccinul AstraZeneca și probleme vasculare. Se pare că au fost sesizate 5 cazuri de sindrom de scurgeri capilare, afecțiune caracterizată prin „scurgerea de lichid din vasele de sânge, provocând umflarea țesuturilor și o scădere a tensiunii arteriale”, potrivit HotNews.

Vaccinarea cu AstraZeneca, asociată cu o nouă reacție adversă

„O legătură cauză-efect nu este încă stabilită în mod clar”, a declarat EMA într-un comunicat.

EMA a spus că, după investigarea acestui dosar,, „va decide

dacă este necesară sau nu o acțiune de reglementare”. Aceasta poate consta în notificarea posibilelor efecte secundare.

Cheagurile de sânge, efect advers rar al vaccinului AstraZeneca

În privința cheagurilor de sânge, sesizate de câteva săptămâni, EMA susține că sunt reacții adverse foarte rare și încurajează persoanele să se vaccineze în continuare.

Comitetul de siguranţă EMA (PRAC) a conchis că situaţiile de apariţie a “cheagurilor neobişnuite de sânge” în condiţiile unui număr scăzut de trombocite trebuie să fie enumerate printre efectele secundare rare ale Vaxzevria

– denumirea curentă a AstraZeneca, se menţionează într-un comunicat de pe site-ul Agenţiei, potrivit Antena3.

“Pe ansamblu, beneficiile AstraZeneca în imunizarea anti-COVID depăşesc riscurile, iar AstraZeneca s-a dovedit un vaccin eficace în cel mai înalt grad”, a spus şefa EMA, Emer Cooke, în conferinţa de presă de la sediul Agenţiei.

“O explicaţie plauzibilă pentru combinaţia de cheaguri de sânge şi nivelul scăzut de trombocite ar fi un răspuns al sistemului imunitar, care să ducă la o stare similară celei constatate la pacienţii trataţi cu heparină.

Pentru mai multe

informaţii, Comitetul de siguranţă din cadrul EMA a solicitat noi studii şi modificări ale celor aflate în derulare, menţionând că va întreprinde orice acţiune va fi necesară”, menţionează documentul emis de EMA.

EMA încurajează persoanele să meargă imediat la medic, dacă manifestă următoarele simptome

Persoanele care primesc vaccinul trebuie să meargă imediat la medic în cazul în care dezvoltă simptome ale combinaţiei de cheaguri de sânge şi nivel scăzut de trombocite, se arată în comunicatul EMA.

Simptomele asociate combinaţiei respective sunt:

  • scurtarea respiraţiei
  • durere

    în piept

  • umflături ale piciorului
  • durere abdominală persistentă
  • simptome neurologice, inclusiv dureri de cap intense şi persistente sau vedere înceţoşată
  • mici pete sanguine sub piele la locul injecţiei

Ultimele stiri