joi, iunie 24, 2021

O femeie în vârstă de 52 de ani din New South Wales a murit după ce a primit vaccinul AstraZeneca. Acesta este  al doilea deces din Australia cauzat de trombofilia asociată cu acest ser, declară autoritatea

australiană de reglementare a medicamentelor, conform de The Guardian.

Administrația pentru produse terapeutice a declarat joi că femeia avea o formă severă a sindromului „cu un cheag de sânge în creier cunoscut sub numele de tromboză a sinusului venos cerebral”.

“Transmitem sincere condoleanțe familiei sale”, a declarat autoritatea de reglementare într-un comunicat.

Este a doua moarte din Australia, probabil legată de afecțiunea rară cunoscută sub numele de tromboză cu sindrom de trombocitopenie (TTS). Condiția este specifică celor care au primit vaccinul AstraZeneca și apare atunci când o

persoană are cheaguri de sânge, precum și un număr scăzut de trombocite. Primul deces a fost înregistrat la o femeie de 48 de ani, în aprilie.

De atunci, medicii din Australia au reușit să identifice rapid posibilele cazuri de TTS, deoarece au fost depistate mai multe persoane în întreaga lume.

Majoritatea cazurilor au fost tratate cu succes, iar rata mortalității, deja scăzută, este în declin, a spus dr. Indu Singh, profesor de hematologie la Universitatea Griffith.

Tratamentul este foarte bine stabilit și nu este ceva care ucide întotdeauna pacientul”, a spus Singh. „Știm ce să căutăm și, atâta

timp cât suntem conștienți de el, este tratabil”.

Directorul medical, prof. Paul Kelly, a declarat că decesul anunțat joi a fost „extrem de nefericit”.

Voi sublinia că este doar a doua moarte. Sunt peste 3,6 milioane de doze din acest vaccin administrate în toată Australia”, a spus el.

Acesta rămâne un eveniment extrem de rar, dar atunci când se întâmplă, așa cum am văzut în acest caz, poate avea consecințe tragice”, a conchis medicul.

Oricine a fost vaccinat trebuie să solicite asistență medicală imediată dacă prezintă oricare dintre următoarele simptome după vaccinare:

dureri de cap severe sau persistente sau vedere încețoșată, dificultăți de respirație, dureri în piept, umflarea picioarelor sau dureri abdominale persistente și vânătăi neobișnuite ale pielii.

Simptomele TTS apar de la patru până la 30 de zile după vaccinare.

Ultimele stiri

Parteneri