Sari la conținut

Vaccinurile anti-COVID. Pentru cât timp ești protejat, după imunizare?

sistem imunitar
Susa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Întarirea sistemului imunitar

Specialiștii au subliniat, de la începutul pandemiei, că există două tipuri de imunitate împotriva coronavirusului: cea obținută în mod natral (prin infectare, respectiv recuperare) și cea obținută artificial (prin vaccinare). În timp ce imunitatea naturală este eficientă pentru o perioadă mai scurtă de timp, vaccinurile anti-COVID pot proteja organismul până la un an de la imunizare.

Surse din Agenția Europeană a Medicamentului susșin că vaccinurile anti-COVID oferă o protecție de până la un an de la imunizare.  Mai multe studii făcute în Israel, Marea Britanie și SUA vor putea furniza date suplimentare în acest sens.

Vaccinurile anti-COVID, eficiente pentru aproximativ un an

Nu știm cu precizie, dar avem date referitoare la răspunsul imun care arată modul în care anticorpii se păstrează până cel puțin 6 luni. Și pe baza modului în care aceștia se reduc în timp, se poate deduce că o protecție de până la un an este absolut posibilă”, scrie La Stampa, care citează surse din interiorul EMA.

„Variabila privind durata protecției este o combinație a cantității de anticorpi, a memoriei imune, dar și a felului în care afectează variantele. Dacă apar noi variante foarte îndepărtate de virusul de bază trebuie evident luate în considerare. Până în prezent, mi se pare că pot spune că aceste vaccinuri au potențialul de a acoperi semnificativ variantele care circulă și pe baza datelor preliminare, probabil că vor fi eficiente cel puțin un an”, susțin aceleași surse, notează Mediafax, citat de Digi24.

Studiile făcute în Israel, Marea Britanie și SUA vor putea furniza date suplimentare.

„Punând toate aceste informații la un loc, vom înțelege mai bine când va fi momentul potrivit să facem a treia doză„, au mai spus sursele EMA.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel