Sari la conținut

Simptomele comune ale infecțiilor vaginale. Unele dintre ele pot indica un cancer de col uterin

infectii genitale
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
infectiile genitale, simptome comune

Infecțiile vaginale pot fi incomode și supărătoare. Numeroși microbi, cum ar fi bacteriile, ciupercile, virușii și paraziții pot provoca anumite infecții ale vulvei.

Unele dintre cele mai frecvente infecții ale vulvei sunt candidoza, vaginoza bacteriană, trichomonaza, herpesul genital și păduchii pubieni. Unele dintre cauzele acestor infecții sunt distincte, iar unele se pot suprapune.

Iată care sunt cele mai comune infecții vaginale și cum pot fi recunoscute:

Simptomele comune ale infecțiilor vaginale

1. Drojdie și infecții bacteriene: Infecția cu drojdie sau candidoza este, în general, creșterea excesivă a Candida albicans, un tip de drojdie.

În timp ce, vaginoza bacteriană este asociată cu un dezechilibru în bacteriile vaginale. Poate include simptome precum miros urât, miros vaginal de pește, scurgeri vaginale alb-cenușie și mâncărime sau arsuri. Medicamentele antifungice, disponibile sub formă de creme sau antibiotice ajută la infecția cu drojdie și vaginoza bacteriană.

2. Trihomoniaza: Unele dintre infecțiile și virușii cu transmitere sexuală includ Trichomoniaza, care este cauzată de parazitul Trichomonas vaginali și HPV, care este, de asemenea, un virus cu transmitere sexuală.

Unele tulpini de HPV pot duce la veruci genitale sau la un risc crescut de cancer de col uterin.

3. Negi genitali: Negii genitali sunt cel mai frecvent simptom al anumitor tulpini de HPV. Alte tulpini pot să nu provoace niciun simptom. HSV-2 poate provoca herpes genital prin contact sexual.

Virusul poate fi inactiv și se poate reactiva periodic. Unele dintre simptome includ răni dureroase, mâncărime și simptome asemănătoare gripei în timpul focarelor.

4. Paduchii pubieni: Infestările cu păduchi pubieni sunt, de asemenea, frecvente. Sunt cauzate de mici insecte parazite care se atașează de părul pubian.

Simptomele includ mâncărime, pete roșii sau albastre și păduchi sau ouă vizibili pe părul pubian. Medicamentele fără prescripție medicală sau pe bază de rețetă pot fi utilizate pentru a elimina păduchii pubieni.

Cum pot fi prevenite infecțiile vaginale

  • Este important să spălați și să dezinfectați îmbrăcămintea și lenjeria de pat pentru a preveni reinfestarea.
  • Menținerea unei igiene bune, practicarea sexului sigur și înțelegerea factorilor de risc pot ajuta la reducerea probabilității acestor infecții.
  • În plus, alegerile legate de stilul de viață, cum ar fi purtarea lenjeriei de bumbac și menținerea unei diete echilibrate pot contribui la sănătatea vaginală.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel