Sari la conținut

Valeriu Gheorghiță, despre a treia doză de ser. Cine o va primi, în România?

Mai multe țări au început să ia în considerare adiministrarea unei doze de vaccin anti-COVID după aproximativ 6 luni de la imunizare. În contextul pandemic actual, când toată lumea este amenințată de varianta Delta, autoritățile susțin că o a treia doză ar putea consolida protecția împotriva virusului.

Varianta Delta a devenit predominantă, la nivel european. Astfel, autoritățile au impus o serie de măsuri pentru limitarea răspândirii virusului și evitarea efectelor negative.

De asemenea, experții în sănătate susțin că administrarea unui nou rapel va consolida răspunsul sistemului imunitar și va oferi protecție sporită împotriva tulpinii indiene. Aceasta are capacitatea de a se răspândi foarte rapid, iar prioritatea autorităților este de a vaccina cât mai multe persoane.

A treia doză, în România

Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID a dezvăluit dacă aceasta se va administra în România și, de asemenea, cui îi va fi destinată.

Citeste si:

„ Sigur, am și anunțat acest lucru, această intenție, pentru că ne uităm la datele științifice. Din ce în ce mai multe țări se gândesc la posibilitatea administrării unui rapel la o distanță mai mare de 6 luni de la schema inițială, de la prima vaccinare, însă noi, cel puțin în discuțiile pe care le-am avut în cadrul grupurilor științifice, ne limităm pentru, sau ne vom limita, pentru moment, la persoanele, probabil, de peste 60-65 de ani – cred că vom merge peste 65 de ani, așa cum am avut și prioritizarea din strategia de vaccinare – și cei cu afecțiuni cronice, indiferent de grupa de vârstă, unde riscul de boală severă este mare.

De asemenea, cei care prin natura profesiei au un risc mare de îmbolnăvire și de expunere la boală, cei care sunt în centre rezidențiale, în căminele de bătrâni, cei care sunt cu afecțiuni cronice, în mod deosebit pacienții post-transplant, așa cum spunea și domnul doctor și persoanele care realmente sunt imunodeprimate, care nu au anterior vaccinării o probabilitate mare de a dezvolta anticorpi în titru protector. Ori, în situația actuală, cam acestea ar fi principalele categorii la care noi ne gândim.”, explică medicul, potrivit Rador.

Când se va administra rapelul?

„Foarte probabil că mai devreme de septembrie nu o să putem face acest lucru. Depinde această decizie de câteva lucruri importante și anume, cea mai importantă este emiterea autorizării de către Agenția Europeană a Medicamentului. Ştim că compania, practic, BioNTech-Pfizer a depus documentația atât la FDA cât și la Agenția Europeană a Medicamentului.

Se așteaptă evaluarea acelor date, atât de siguranță, de tolerabilitate și de imunogenitate, de eficacitate. Suplimentar de acest lucru, este importantă recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, tocmai pentru că am încercat întotdeauna să fim în acord cu recomandările experților internaționali. Iar din acest punct de vedere, probabil că vom demara acest proces de administrare a celei de-a treia doze pentru toată lumea, având în vedere că avem suficiente doze, nu mai este nevoie de această etapizare, așa cum am făcut la începutul campaniei de vaccinare, unde primeam tranșe săptămânale, cu un număr mic de doze”, adaugă Valeriu Gheorghiță.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.