Sari la conținut

Valeriu Gheorghiță: „Trebuie să evităm al patrulea val, care ar putea fi generat de …”

În cadrul unui interviu acordat Televiziunii Române, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a subliniat importanța vaccinării, chiar dacă în aceste momente ne bucurăm de o situație epidemiologică favorabilă.  Conform medicului Valeriu Gheorghiță, dacă nu se vor vaccina suficiente persoane, cei care au trecut deja prin boală pot să nu aibă imunitate la noile tulpini.

„Trebuie să evităm al patrulea val, care ar putea fi generat de o tulpină cu mutații (sud-africană, braziliană, indiană). În România și Europa este dominantă tulpina britanică. Dacă nu vaccinăm suficiente persoane, îmbolnăvirea, trecerea prin boală nu va oferi protecție în fața tulpinilor noi.

Avem două acțiuni importante. Suntem într-o evaluare a centrelor de vaccinare. Cele care nu au adresabilitate crescută – vom decide fie relocarea lor, sau putem reduce programul si echipele sa meargă în teren pentru a a asigura vaccinarea in locații atipice – la muzeu, în gară, la metrou, in zone turistice
Important este să distribuim vaccinul cât mai aproape de oameni”, a precizat medicul.

O mai bună informare privind vaccinul, cu precădere în mediul rural

„Un alt aspect pe care îl luăm în calcul cu sprijinul unor ONG-uri – vrem să venim cu un pachet de servicii, care, pe lângă vaccinare, sa ofere si minime investigații sau să fie un medic care să ofere asistență medicală, mai ales în zonele rurale.

Guvernul,  cu sprijinul UNICEF, a pregătit o campanei de vaccinare – sunt materiale video care au in prim plan  latura umana, emoțională, conceptul de a reveni împreună la normalitate.

Fiecare vine cu proiecte locale, atâta timp cât se respectă echitatea, accesul egal la vaccin, pot fi organizate diverse activități care sa aducă persoanelor care se vaccinează alt tip de beneficii.”

Certificatele verzi: Vom fi la fel de pregătiți pentru a putea genera aceste certificate odată cu alte țări

„Sunt reguli clare, toate dispozitivele care scanează acel cod QR nu stochează informații. Datele sunt minimale: nume, prenume, data nașterii. Sunt date confidențiale.

Probabil  de la 1 iunie vor mai fi și alte măsuri, pentru că situația acum este una favorabilă. Probabil se va discuta despre purtarea măștii în spații închise, în cazul persoanelor vaccinate.” a mai spus medicul Gheorghiță.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel