Sari la conținut

Vârsta de pensionare a medicilor, majorată la 70 de ani

Sursă foto: Antoni Shkraba/Pexels

Guvernul a decis creșterea vârstei de pensionare până la 70 de ani pentru medici, care pot să lucreze până la orice vârstă, în anumite condiții.

De menţionat că vârsta de pensionare a medicilor a fost majorată în 2019 la 67 de ani, în anumite condiții, fiind mai mare decât în cazul celorlalte profesii.

Noua măsură este prevăzută în OG nr. 44/2024. Actul normativ a fost propus de Ministerul Sănătății și modifică mai multe acte normative, inclusiv Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată. Proiectul a fost prezentat în 27 august de 360medical.ro.

Ce prevede actul normativ propus de Ministerul Sănătății

“Medicii pot continua activitatea până la împlinirea vârstei de 70 de ani, cu acordul anual al angajatorului sau prin notificarea casei de asigurări de sănătate de către medicul care se află în relație contractuală în mod direct cu aceasta.

Medicul va notifica casa de asigurări de sănătate cu care se află în relație contractuală, cu cel puțin 30 de zile înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută de legislația privind sistemul public de pensii”, prevede actul normativ, într-un alineat care modifică o prevedere a art. 391 din Legea nr. 95/2006.

În forma anterioară, art. 391 din Legea nr. 95/2006 prevedea că, “la cerere, medicii se pensionează la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex”.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Potrivit ordonanței, medicii vor putea profesa și după vârsta de 70 de ani, în anumite condiții. “Medicii care au depășit limita de vârstă de 70 ani prevăzută de legislația privind sistemul public de pensii pot profesa în continuare în unități sanitare private“, se precizează în actul normativ.

Și medicii titulari ai cabinetelor de medicină de familie din mediul rural îşi vor putea continua activitatea după vârsta de 70 de ani, la cerere, cu aviz anual eliberat de direcţia de sănătate publică judeţeană şi de Colegiul Medicilor, dacă îşi desfăşoară activitatea în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate judeţene.

Medicii pot profesa după vârsta de 70 de ani și în unități sanitare publice cu deficit de personal sau aflate în zone defavorizate, aceste ultime excepții fiind în vigoare și până acum (însă calculate pe baza vârstei de pensionare de 67 de ani).

Medicii pensionari, o soluţie la deficitul de personal medical?

“În cazul unităţilor sanitare publice care înregistrează deficit de personal medical, precum şi al unităţilor sanitare publice aflate în zone defavorizate, medicii îşi pot continua activitatea peste vârsta de 70 ani prevăzută de legislația privind sistemul public de pensii, la propunerea unităţii sanitare publice, cu avizul anual al CMR, prin colegiile teritoriale judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti şi cu aprobarea ordonatorului principal de credite, până la ocuparea posturilor prin concurs”, prevede același act normativ.

De asemenea, vor putea profesa până la orice vârstă medicii care au fost deţinuţi sau internaţi din motive politice după dictatura instaurată la 6 martie 1945, care au fost deportați în străinătate sau au fost prizonieri, pe baza certificatului anual de sănătate.

“Aceste prevederi se aplică şi medicilor care, din motive politice, au fost obligaţi să îşi întrerupă studiile o anumită perioadă, obţinându-şi licenţa cu întârziere, ori celor care au fost împiedicaţi sa îşi reia activitatea profesională”, mai arată OG nr. 44/2024.

Cine poate profesa medicina în spitale şi după vârsta de 70 de ani

În unităţile sanitare publice vor putea profesa și după vârsta de 70 de ani medicii care sunt membri titulari, membri corespondenţi și membrii de onoare ai Academiei de Ştiinţe Medicale sau ai Academiei Române.

În proiectul inițial, propus de Ministerul Sănătății, membrii de onoare ai Academiei de Ştiinţe Medicale sau ai Academiei Române nu mai puteau profesa după vârsta legală de pensionare, însă în forma finală, aprobată de guvern, s-a renunțat la această modificare.

Noul act normativ a aliniat la vârsta de pensionare de 70 de ani, de care beneficiau doar câteva categorii de medici, toți medicii din România, potrivit autorilor proiectului.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel