Sari la conținut

Vedete în faţa morţii. Cum a schimbat lumea atitudinea lor în faţa unor boli grave

Alexandra Postelnicu

Într-un interviu apărut luni în cotidianul britanic Ther Guardian, actorul american Michael Douglas (68 de ani), care a suferit
de cancer la gât acum trei ani, pune apariţia bolii pe seama vieţii sale sexuale.

Douglas, care deţine rolul principal în cel mai recent film al lui Steven Soderbergh, „Behind th Candelabra”, în care îl interpretează pe pianistul gay Liberace, a spus că boala de acum trei ani nu a fost rezultatul excesului de alcool sau ţigări, ci că a fost provocată de o boală transmisibilă pe cale sexuală. „Fără să intru în detalii, acest tip de cancer este produs de virusul papilloma uman (HPV) şi poate apărea la cei care practică cunilingus”, arată el.

„Doream să ştiu dacă necazurile produse de faptul că fiul meu era la închisoare ar fi putut contribui la declanşarea cancerului; nu, de fapt se datora unei boli transmisibile pe cale sexuală”, afirmă actorul.

Citeste si:

După ce presa a preluat aceste declaraţii, Un purtător de cuvânt al lui Michael Douglas a afirmat că actorul american, care a suferit de cancer la gât acum trei ani, nu a spus niciodată că viaţa sa sexuală ar fi cauza bolii.

„Michael nu a spus că practicile sale sexuale i-au provocat cancerul”, a declarat AFP Allen Burry. „Fără îndoială că a pomenit de cunilingus în articol, aceasta fiind presupusa cauză a unor cancere la gât, aşa cum au subliniat şi medicii consultaţi. Însă nu a spus nicio clipă că ar fi cauza cancerului de care a suferit el”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Astfel, Michael Douglas a intrat în Topul vedetelor care au dezvăluit publicului larg problemele de sănătate cu care se confruntă. Într-un fel, popularizarea acestei ştiri poate fi importantă pentru populaţie, fie ea de gen masculin sau de gen feminin, pentru că este posibil ca mai mulţi oameni să meargă să îşi facă testele pentru depistarea viruslui HPV.

ANGELINA JOLIE

Actriţa a dezvăluit, pe la mijlocul lunii mai, într-un articol publicat în New York Times că a suferit o dublă mastectomie preventivă când a aflat că are un risc de cancer mamar de 87% şi şi un risc de 50% pentru cancer ovarian.

În articolul intitulat ”Alegerea mea medicală” Angelina povesteşte cum mama sa a murit la 56 de ani din cauza cancerului la sân. ,,Mama mea s-a luptat cu cancerul timp de aproape zece ani şi a murit la 56 de ani. A rezistat destul ca să îşi cunoască primul nepot şi să îl ţină în braţe. Dar restul copiilor mei nu vor avea şansa de a o cunoaşte şi de a afla ce fiinţă plină de graţie era”, îşi începe actriţa editorialul în The New York Times.

Angelina Jolie este  purtătoare genei cancerigene BRCA1 , astfel că a decis să se supună unei intervenții preventive, care i-a scăzut riscul de îmbolnăvire la 5%.

„Când am aflat care este situaţia, am decis să iau măsuri pentru a minimaliza riscurile cât se poate de mult”, a mai scris artista, completând: “am decis să fac o dublă mastectomie, preventiv”. “Am început cu sânii, deoarece riscul de cancer la sân este mai mare decât cel de cancer ovarian, iar operaţia este mai complexă”, a mai scris vedeta, precizând că, după această procedură complexă, care a durat trei luni, riscul de a dezvolta cancer mamar a scăzut la 5%.

Probabil că o să mai treacă ceva timp până vom vedea dacă decizia Angelinei Jolie a influenţat femeile din toată lumea, în sensul de a-şi face testele pentru depistarea cancerului de sân.

MAGIC JOHNSON

Legendarul baschetbalist american Earvin „Magic” Johnson anunţa, unul dintre cei mai buni jucatori din istoria baschetului, a anunţat că este infectat cu virusul care produce teribila maladie SIDA, în cursul unei conferinţe de presă organizată pe 7 noiembrie 1991. Vedeta echipei Los Angeles Lakers, la care a evoluat timp de 12 sezoane şi cu care a cucerit cinci titluri de campion al NBA a declarat atunci: „Viaţa merge înainte şi voi continua să fiu un om fericit”.

Desemnat de trei ori MVP-ul sezonului, Magic Johnson s-a retras din baschet într-un moment bun al carierei sale şi a avut curajul să apară în prim plan pentru a demitifica o maladie care, totuşi, în 1991 era tabu.

El a promis ca va actiona pentru a atrage atenţia asupra pericolelor SIDA şi HIV şi a insistat ca oamenii să ia in serios această ameninţare, luând măsuri de protecţie în timpul relaţiilor sexuale şi supunându-se controalelor pentru depistarea maladiei.

Johnson a început să aibă apariţii publice pentru a le vorbi tinerilor din întreaga lume despre HIV şi SIDA, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii l-a dat drept exemplu pentru ca bolnavii să conştientizeze că pot duce o viaţă normală, în ciuda teribilei maladii.

KYLIE MINOGUE

Kylie Minogue a şocat o lume întreagă în momentul în care a anunţat că suferă de cancer la sân. Avea 36 de ani şi era in cul­ mea succesului. Era în plin turneu, când a fost diagnosticată cu cancer la sân. Din fericire, boala a fost descoperită la timp, iar în urma tratamentelor artista s-a vindecat.

Cazul ei a crescut cu 40% programările pentru ecografii de depistare a cancerului la sân şi, ceea ce este şi mai important, a scos în evidenţă că un diagnostic pus la timp te poate salva.

IAIN BANKS

Scriitorul scoţian Iain Banks a dezvăluit miercuri, pe site-ul său, că suferă de un cancer incurabil al vezicii biliare, aflat în stadiu avansat şi că mai are de trăit cel mult un an.

În vârstă de 59 de ani, scriitorul scoţian, care a publicat 12 romane science-fiction şi 14 de literatură tradiţională, a spus că analizele medicale de la sfârşitul lunii martie au relevat prezenţa unui cancer la vezica biliară care s-a extins la ficat, „probabil la pancreas”, la ganglionii limfatici şi care a generat o tumoare în jurul unor vase sangvine.

„Concluzia, acum, mă tem că, în calitate de bolnav de un cancer avansat la vezica biliară, voi mai avea doar câteva luni de trăit şi este puţin probabil să mai trăiesc un an”, a scris romancierul în mesajul postat pe site-ul său, atrăgând atenţia asupra acestui tip de cancer. „Se pare că noul meu roman, «The Quarry», va fi ultimul meu roman”, a adăugat el.

MICHAEL J. FOX

Au trecut mai bine de 20 de ani de când Michael J Fox a fost diagnosticat cu boala Parkinson, și 15 ani de când a decis să facă publică boala de care suferă. În tot acest timp, el a înființat o fundație care a devenit cel mai mare finanţator privat din lume cercetărilor cu privire la Parkinson. În plus, el a scris două cărți care au contribuit la normalizarea bolii și a extins activismul cu privire la beneficiile celulelor stem. În acest an el va juca rolul principal în „Michael J Fox Show”, un sitcom despre un prezentator de știri cu Parkinson, aducând informaţii benefice publicului larg.

KIM KARDASHIAN

Într-un episod al „Keeping Up With the Kardashians”, din 2011, Kim Kardashian a mers la un dermatolog și a descoperit că suferă de psoriazis. Fundaţia Naţională Americană de Psorizis a lăudat curajul ei în a permite ca diagnosticul să fie verificate și făcut public, devenind singurul lucru bun care ar fi putut ieşi dintr-un program de televiziune al surorilor Kardashian.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.