joi, august 11, 2022

Cu siguranță ați văzut pe ambalajul oricărui produs alimentar prescurtarea ”E” în combinație cu un număr format din trei sau patru cifre. Este vorba de denumirea aditivilor care sunt adăugați în alimente pentru a le prelungi durata de valabilitate, pentru a le îmbunătăți culoarea și gustul produsului. Acești aditivi sunt numiți în mod obișnuit „e-uri”.

 Tipuri de aditivi “e-uri”

În funcție de originea lor, aditivii sunt împărțiți în trei categorii de bază:

Te-ar mai interesa: Surprize, compromisuri… Ce prevăd astrele pe...

 1. Naturali – aditivi din surse naturale, produși fără proces chimic
 2. Sintetici – nu apar în natură, sunt făcuți în laboratoare
 3. Naturali identici – realizați în mod artificial, dar compoziția este identică cu cea a aditivilor naturali

Aditivii sunt împărțiți în categorii și pe baza funcțiilor și anume:

 • E100 – E199 (coloranți)
 • E200 – E299 (conservanți)
 • E300 – E399 (antioxidanți, regulatori de aciditate)
 • E400 – E499 (agent de îngroșare, stabilizatori, emulgatori)
 • E500 – E599 (regulatori de aciditate)
 • E600 – E699 (potențiatori de arome)
 • E900 – E999 (îndulcitori)
 • E1000 – E1599 (alți aditivi)

„Cel mai bun „supliment alimentar” pentru organism este mâncarea cât mai naturală. Cea de la țară, dacă se poate, de la micii producători. O mâncare ținută cât mai puțin la congelator, fără aditivi, fără coloranți.

Pentru că, pe lângă apă, odihnă și oxigen, și mâncarea este importantă pentru creierul nostru. E bine de știut că mâncarea procesată vine uneori „la pachet” cu surprize neplăcute pentru organism, celebrele E-uri. Unele sunt teribil de periculoase. Am colaborat la scrierea unui Ghid de buzunar chiar pe această temă..

Te-ar mai interesa: Mare sărbătoare: Primul sfânt canonizat pe pământ ...

Un exemplu: E 951, îndulcitor și potențiator de arome sintetic. Este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul! Se descompune, printre altele, în acid aspartic. Acesta suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere. Prin urmare produce migrene, amețeli, oboseală cronică și multe altele. Nu întâmplător este interzisă utilizarea acestui E 951 în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Te-ar mai interesa: Boala pentru care nu există leac: Trebuie tratată ...

Din păcate, educația alimentară este redusă la noi… Produsele fast-food și în general mâncarea procesată sunt la îndemână și la prețuri mici. Recomand să fim atenți la acest aspect în îngrijirea copiilor, adolescenților și tinerilor noștri”, a zis Prof Univ Dr Alexandru Vlad Ciurea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private