Sari la conținut

Vestea tristă a dimineții! S-a stins din viață un mare scriitor, la 82 de ani

doliu
sursa foto: arhiva doctorul zilei
A murit jurnalistul Dan Georgescu

Vestea tristă a dimineții! Russell Banks, unul dintre cei mai importanți scriitori americani, a murit la vârsta de 82 de ani.

Banks, profesor emerit la Universitatea Princeton și  autorul cărților „Deriva continentelor” și „Spintecătorul de nori”, a murit sâmbătă în nordul statului New York, a declarat editorul său, Dan Halpern, pentru Associated Press. Banks era tratat pentru cancer, a mai spus Halpern.

Romancierul american Russell Banks, o figură marcantă a literaturii contemporane, este cunoscut pentru portretele sale despre clasa muncitoare.

 

A murit Russell Banks, unul dintre cei mai importanți scriitori americani

Vestea tristă a dimineții! S-a stins din viață un mare scriitor

Scriitoarea americană Joyce Carol Oates, care s-a referit la Banks pe Twitter ca fiind un mare scriitor american și „prieten iubit al atâtor mulți”, a spus că a murit liniștit în casa lui.

„L-am iubit pe Russell și i-am iubit talentul extraordinar și inima mărinimoasă”, a spus Oates. „Cloudsplitter” a fost capodopera lui, dar toată munca lui este excepțională.”

Romancier, povestitor și poet, lui Russell Banks i-a plăcut să povestească situația dificilă a clasei muncitoare prin intermediul unor personaje care se luptă cu sărăcia, dependența, problemele de clasă și rasiale.

Două dintre operele sale au fost transformate în filme aclamate de critici.

De asemenea, a câștigat numeroase premii de literatură, printre care Guggenheim Fellowship, National Endowment for the Arts Creative Writing Fellowships, Ingram Merrill Award, The St. Lawrence Award for Short Fiction, O. Henry and Best American Short Story Award, The John Dos Passos Award, Literature Award from the American Academy of Arts and Letters.

***

Dumnezeu să-l odihnească!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel