Sari la conținut

Vești bune pentru cei care suferă de DEPRESIE: S-a descoperit un nou tratament cu efect mult mai rapid

depresie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Depresia la tinerețe.

Din cuprinsul articolului

Vești bune pentru cei care suferă de DEPRESIE: S-a descoperit un nou tratament cu efect mult mai rapid decât ce există la acest moment. Despre ce este vorba:

 

Milioanele de oameni care suferă de această boală deloc simplă, depresia, primesc vești bune de la oamenii de știință.

Cercetătorii au dezvoltat o nouă clasă de antidepresive ce pare să funcționeze mult mai rapid decât tratamentele actuale împotriva depresiei.

Potrivit cercetătorilor, medicamentul a fost testat până acum doar pe creierul șoarecilor, dar noua cercetare ar putea în cele din urmă deschide calea pentru un nou antidepresiv cu acțiune rapidă.

Cum funcționează

Serotonina este un neurotransmițător cu mai multe fațete care este implicat într-un număr de funcții biologice complexe, inclusiv în starea de spirit, cunoaștere, recompensă, învățare și memorie.

Transportorul serotoninei este asemănător cu o pompă care recaptează serotonina din golurile dintre neuroni după ce a fost activată, notează IFL Science citat de Descoperă.

Așadar, prin țintirea acestui proces, medicamentele pot crește nivelul de serotonină din creier și pot produce un efect antidepresiv.

De exemplu, ISRS funcționează prin blocarea recaptării, ceea ce înseamnă că serotonina rămâne în spațiul dintre neuroni și rămâne disponibilă pentru a transmite semnale suplimentare.

Noua clasă de antidepresive vizează tot transportorul serotoninei, dar evită unele dintre problemele observate cu ISRS.

Numit ZZL-7, s-a descoperit că micul compus ajută la reglarea declanșării neuronilor producători de serotonină în nucleul rafeului dorsal, o parte a trunchiului cerebral care creează o mare parte din serotonină pentru restul sistemului nervos central.

Efect rapid

ISRS (printre care se numără fluoxetină, citalopram, paroxetină și sertralină) funcționează bine pentru multe persoane care se confruntă cu tulburări depresive majore și alte probleme de sănătate mintală.

Cu toate acestea, sunt departe de a fi perfecte. În primul rând, există îndoieli cu privire la cât de eficiente sunt acestea în îmbunătățirea calității vieții pe termen lung.

Autorii studiului au explicat că compusul „a provocat un efect antidepresiv la 2 ore după tratament, fără efecte secundare nedorite”, notează Descoperă.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel