Sari la conținut

Viitor sumbru în ceea ce privește carnea. Iată verdictul

Nutriționiștii susțin că cea mai sănătoasă dieta este cea bazată pe vitamine și mineralele din legume și fructe cu proteinele și fibrele din carne. Iar activiștii de mediu dezvolta alternative pe bază de insecte pentru a înlocui carnea. Ar putea lăcustele să înlocuiască carnea?

De ani de zile, unii ecologiști au insistat asupra faptului că oamenii trebuie să se hrănească cu insecte pentru a salva planeta. Producția și consumul de carne implică emisii de gaze cu efect de seră., iar gândacii și viermii, însă, sunt peste tot și sunt plini de proteine.

Dieta cu insecte, o soluție pentru a salva planeta

Aproximativ 2.000 de specii de insecte sunt consumate în întreaga lume, în țări din Africa, America de Sud și Asia. Thailanda are o industrie a insectelor deosebit de înfloritoare, cu 20.000 de ferme care produc 7.500 de tone de insecte pe an. Dar mulți oameni din Europa și SUA ezită încă să mănânce insecte, în ciuda gustului lor excelent și a beneficiilor nutriționale și de mediu, ratând o oportunitate de a reduce amprenta de carbon a dietei lor.

Viitor sumbru în ceea ce privește carnea. Experții au dat verdictul

În acest context, activistul de mediu Antoine Hubert, Inginer de formație, a lansat platforma „Ÿnsect” în 2011, cu scopul de a dezvolta alternative pe bază de insecte pentru a înlocui carnea, în încercarea de a combate schimbările climatice și de a rezolva problema securității alimentare globale. Dacă vedeți insecte în meniul unui restaurant din apropierea dumneavoastră, înseamnă că activistul de mediu Antoine Hubert a avut ceva de-a face cu acest lucru. Inginer de formație, Huber a lansat platforma „Ÿnsect” în 2011, cu scopul de a dezvolta alternative pe bază de insecte pentru a înlocui carnea, în încercarea de a combate schimbările climatice și de a rezolva problema securității alimentare globale.

Francezul este cunoscut pentru apelurile sale vocale de a regândi industria agroalimentară și de a pune sustenabilitatea pe primul loc.

Scopul său, spune el, este de a demonstra că lupta împotriva schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității este compatibilă cu profitabilitatea economică.
Un burger pe bază de insecte emite de 200 de ori mai puține emisii de gaze cu efect de seră decât echivalentul său pe bază de carne de vită, potrivit lui Hubert. Ÿnsect produce, de asemenea, hrană pe bază de insecte pentru animale, o alternativă la soia și la făina de oase de origine animală care, potrivit lui Hubert, poate contribui la creșterea suveranității alimentare a UE și la reducerea defrișărilor și a pescuitului excesiv.

carnea de porc

În calitate de președinte al Platformei Internaționale a Insectelor pentru Alimente și Furaje, o asociație a industriei, Hubert a fost deosebit de activ în a face presiuni pentru autorizarea în UE a alimentelor pe bază de insecte pentru consumul uman.

Ÿnsect plănuiește să își intensifice producția până la sfârșitul anului cu o nouă fermă verticală de 35 de metri înălțime în orașul Poulainville din nordul Franței. Ferma de insecte se așteaptă să fie cea mai mare din Europa, cu o capacitate de producție anuală de până la 200.000 de tone.

Este suficient să spunem că argumentul pro cină cu gândaci nu conduce tocmai cu „gust”. De fapt, o cercetare academică din 2019 a investigat măsura în care „factorul yuck” îi determină pe oameni să nu dorească să consume alimente făcute din insecte sau să bea băuturi și să ia medicamente cu ingrediente recuperate din ape uzate (sau să mănânce fructe și legume cu forme deformate). Introducerea începe cu întrebarea că „ne confruntăm cu o criză a sustenabilității resurselor”, o „situație dificilă” exacerbată de faptul că „consumatorii occidentali vor ca proteinele lor să provină de la creaturi cu patru picioare, nu cu șase [și] ca alimentele și medicamentele lor să fie naturale, nu fabricate”, arată The Carolina Journal.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel