Sari la conținut

Viitorul NU sună bine! Valeriu Gheorghiță: O nouă tulpină Covid și mai contagioasă ar putea apărea în România

Viitorul NU sună bine! Valeriu Gheorghiță: O nouă tulpină Covid și mai contagioasă ar putea apărea în România.

Șeful campaniei de vaccinare atrage atenția că, odată cu sezonul rece, ne putem aștepta la un nou val al pandemiei de Covid. În ciuda faptului că momentan ne aflăm într-o perioadă de platou, condițiile meteorologice pot înrăutăți considerabil evoluția epidemiologică.

Iarna bate la ușă, iar frigul îi va ține pe oameni din ce în ce mai mult în spații închise, susține Valeriu Gheorghiță, dând exemplul Marii Britanii.

„În Marea Britanie este o tendinţă de creştere a numărului de cazuri. Și nu vreau să uităm că suntem în plin sezon rece. Iarna se apropie şi oamenii vor sta din ce în ce mai mult în spaţii închise, vor interacţiona din ce în ce mai mult, aerisirea încăperilor se va face mai puţin, iar riscul de infectare evident că va creşte.

Deci nu suntem sub nicio formă într-o perioadă care din punct de vedere al condiţiilor epidemiologice să fie în favoarea noastră, ci dimpotrivă”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, potrivit Digi24.

Valeriu Gheorghiță: O nouă tulpină Covid și mai contagioasă ar putea apărea în România

„Nu suntem sub nicio formă într-o perioadă care din punct de vedere al condițiilor epidemiologice să fie în favoarea noastră, ci dimpotrivă.

Probabil că în momentul acesta suntem deja într-o perioadă de platou, însă depinde foarte mult de cât de bine sunt respectate măsurile de prevenire a răspândirii bolii și cât de mult va crește rata de vaccinare.

Dar problema este dacă suntem iarăși dispuși, ca țară, să ne confruntăm cu un viitor val de îmbolnăviri și s-o luăm de la capăt.

Nu cred că mai putem să ne permitem să repetăm la nesfârșit aceste valuri de îmbolnăviri.

Pentru că nu este exclus ca în perioada lunilor viitoare să se genereze o nouă variantă virală, care să se asocieze – și vedem că de obicei au fost asociate – cu o creștere a transmisibilității, care să fie mai contagioasă și care poate să fie asociată și cu scăderea protecției imunității care se obține după vaccinare.

Deci, noi trebuie să preîntâmpinăm aceste lucruri”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Avem nevoie de siguranță și predectibilitate!

Campania de vaccinare trebuie să continue la un ritm cât mai ridicat, pentru că vaccinarea este cea care ne va asigura o stabilitate epidemiologică nu doar pentru momentul actual, ci pentru lunile următoare, spune medicul Valeriu Gheorghiţă.

„Astfel, putem să sperăm la o viaţă cât mai aproape de normalitate fără să mai avem acest risc de suprasolicitare a sistemului medical, fără ca pacienţii cu celelalte afecţiuni cronice, care nu sunt COVID, care au alte probleme medicale, acute sau cronice, să mai aibă limitat accesul la serviciile medicale.

Cred că avem nevoie cu toţii de această siguranţă şi de o predictibilitate pentru perioada următoare”, a concluzionat Valeriu Gheorghiță.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel