marți, iunie 15, 2021

Vinetele care se prepară corect! Cu ce poți înlocui uleiul când prepari vinete, pentru a nu fi o bombă calorică! Vânăta are o proprietate aparte: absoarbe grăsimea ca un burete

Salata de vinete este

un fel de mâncare delicios și răcoritor, mai ales pe perioada verii.

Vinetele sunt legume cu multe proprietăți benefice pentru organism, proprietăți de care se bucură mai ales oamenii care aleg să le consume la grătar sau în ghiveciul de legume.

În în România mult mai populară este salata de vinete. În principiu, ea este bună, atâta timp cât nu exagerăm cu uleiul. Multe gospodine au tendința de a le îneca în ulei sau, mai rău, în maioneză.

Drept pentru care, însăși Mihaela Bilic a intervenit, în dorința de a salva salata de vinete sănătoasă. Iată ce scrie medicul pe pagina sa de Facebook:

Din

iunie pana in octombrie vinetele nu lipsesc de pe masa românilor, și pentru ca sunt legume de sezon și pentru ca avem o slabiciune pentru ele. Impreuna cu Italia si Spania împartim podiumul cand vine vorba de consum de vinete europeean – macar ca suntem si noi premianți la ceva.

Dincolo de calitatile ei nutritive (apa, fibre, minerale si vitamine din grupul B ), vânăta are o proprietate aparte: absoarbe grăsimea ca un burete! Si mai e un amănunt de care trebuie ținut cont: vinetele nu pot fi consumate crude! Tratamentul termic are rolul nu numai de a le schimba consistența, dar neutralizează

si solanina, o substanță toxică ce poate da indigestie.

Prin urmare vinetele se gătesc- fie coapte direct in flacără sau pe plită/grătar, fie băgate la cuptor, fie ca ingredient in nenumărate preparate culinare: tocăniță, zacuscă, ghiveci, lasagnia, musaca, sau umplute cu orez, ciuperci, carne etc. Un lucru trebuie subliniat: 100g vinete au sub 30 cal, iar o lingură de ulei 100cal (indiferent de ulei). Deci cum facem să nu transformăm o banală salată de vinete într-o maioneză? Pentru ca asta devine atunci cand încorporăm în ea jumatate de sticlă de ulei!

Iată câteva idei practice

si dietetice:

– în loc de ulei, frecați vinetele coapte cu 2 lingurițe de pastă de susan (tahina)- au mai puține calorii decât 2 linguri de ulei si avantajul ca albesc vinetele, le elimină iuțeala, le leagă și le sporesc

– in cazul vinetelor gătite, opărițile în prealabil 2 min in apa cu sare si apoi puneți-le la scurs pe un șervețel- nu vor mai absorbi ulei; același efect poate fi obținut si punând sare pe feliile de vânătă, asteptati 15-20 min si ulterior le puteți găti

– folosiți un spray pentru ulei cu care sa pulverizați doar un strop de grasime; preferați gatitul

la cuptor, in felul asta nu riscați ca preparatul sa se ardă

– puneți sos de rosii sau bulion in orice mâncare, e mai gustos si mai dietetic decât uleiul

– sterilizați borcanele de zacuscă prin fierbere la abur sau in cuptorul fierbinte, in felul asta se pot păstra in siguranță chiar daca ati redus cantitatea de ulei din rețetă la jumătate, plus ca va fi mai ușor de digerat fară atâta prăjeală.

Nu in ultimul rând, un sfat pentru vegetarieni: daca vreți vinete albe la culoare și dulci la gust, se poate si fară gălbenuș de ou, puneți in salata de vinete jumătate de dovlecel fiert- are avantajul de a lega compoziția fără să mai fie nevoie nici de mult ulei, nici de amestecat timp îndelungat.

Ultimele stiri

Parteneri