Sari la conținut

Virgil Musta: „Ivermectina de uz uman poate fi folosită, dar …”

Virgil Musta: „Ivermectina de uz uman poate fi folosită, dar în …”.

În ultimul timp, s-a vorbit foarte mult despre efectele miraculoase pe care ivermectina, un medicament veterinar, le are în combaterea Covid-19. Numeroși români au cumpărat medicamentul de la farmaciile veterinare.

Virgil Musta: „Ivermectina de uz uman poate fi folosită, dar în …”

Ministerul Sănătății a dat avizul Invermectinei, pentru a putea putea fi folosită în studii clinice. Virgil Musta, preşedintele Comisiei de Specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii pe Boli Infecţioase, a explicat la Antena 3 etapele necesare avizării Ivermectinei.

„La sfârşitul anului trecut am primit două solicitări de răspuns la o adresă către Ministerul Sănătăţii, făcută de două entităţi diferite. Care întrebau dacă Ivermentina, medicament folosit în anumite studii clinice în Statele Unite, nu poate fi folosit şi în România.

Răspunsul nostru a fost că Ivermectina de uz uman poate fi folosită, dar în studii clinice. Nu să intre direct pe protocolul de infecţie SARS-Cov-2, protocolul terapeutic. În momentul în care studiile clinice desfăşurate la ora actuală în Statele Unite şi nu numai, şi în Europa sunt studii clinice care se desfăşoară, aduc date evidente legate de eficienţa şi beneficiile acestui medicament, să adoptăm şi noi acea atitudine pe care OMS o recomandă.

Societatea care doreşte să introducă medicamentul în ţară trebuie să solicite acest lucru. Ca să fie acreditat acest lucru, în România la Agentia Medicamentelor. După ce primeşte avizul favorabil, după aceea se pot derula studii clinice conform legislaţiei în vigoare”, a explicat Virgil Musta.

Virgil Musta: Posibil să fie medicament cu beneficii favorabile în infecția cu SARS-CoV-2

Preşedintele Comisiei de Specialitate consideră că acest medicament poate să aibă beneficii favorabile. Cu toate acestea, Musta a subliniat faptul că mai este nevoie de informaţii.

„Da posibil să fie medicament cu beneficii favorabile în această infecţie, doar că avem nevoie de date ceva mai multe. Studiile care se derulează în prezent arată acest lucru, dar sunt studii pe un număr nu foate mare de pacienţi. Și ele sunt realizate de către experţi în domeniu pentru a vedea dacă aceste studii sunt suficient de relevante sau mai necesită şi alte sudii a se finaliza”, a mai spus Virgil Musta.

Ministerului Sănătății: „Nu este un medicament care să dovedească eficiență în tratarea Covid”

Cu toate acestea, reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că utilizarea medicamentului Ivermectina în tratamentul Covid reprezintă un risc. Aceștia mai spun că studiile despre medicamentul veterinar sunt inconsistente.

„Nu tot ceea ce se aude este o știre adevărată (…) Este un medicament cu efect parazitar folosit în uzul uman, dar mai ales în uzul veterinar. La utilizarea umană se recomandă folosirea Ivermectinei sub forma unor creme utlizate în tratamentul acneelor.

Nu este un medicament care să dovedească eficiență în tratarea Covid. Studiile pe care se bazează utilizarea Ivermectinei sunt deocamdată inconsistente din punct de vedere științifiic. Și considerăm că este un risc de a folosi astfel de medicamente care încă nu au fost testate”, a declarat, la rândul său, Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel