Sari la conținut

Virolog: Riscul de îmbolnăvire este de 10-15 ori mai mare la persoanele nevaccinate

pacient Covid
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Un nou val Covid

Vaccinarea este cea mai bună metodă de a evita formele grave de boală, potrivit specialiștilor. Varianta Delta, se pare, provoacă o simptomatologie accentuată, afectând inclusiv tinerii de toate vârstele.

Imunitatea dobândită în urma imunizării este foarte eficientă, inclusiv împtoriva variantei Delta.

Această variantă a provocat valul 4 al pandemiei de coronavirus, un val care și-a pus amprenta puternic asupra sistemui medical.

În valurile precedente, formele grave de boală aveau o incidență redusă, iar tinerii erau asimptomatici în majoritatea cazurilor.

Varianta Delta, însă, afectează tinerii de toate vârstele și provoacă tot mai multe forme severe de boală, din cauza simptomatologiei accentuate.

Persoanele nevaccinate, susțin specialiștii, prezintă un risc de 10-15 ori mai mare de a se îmbolnăvi în urma infecției.

Persoanele nevaccinate au un risc de 10-15 ori mai mare de a se îmbolnăvi

Riscul de îmbolnăvire este de 10-15 ori mai mare la persoanele nevaccinate faţă de cele vaccinate – a afirmat virologul Ferenc Jakab, potrivit RKB, citat de RADOR.

Acesta a amintit faptul că în urmă cu câteva săptămâni, în Ungaria s-a observat o curbă epidemiologică uşor crescătoare şi de la o zi la alta, a izbucnit al patrulea val al epidemiei de coronavirus.

Ferenc Jakab a adăugat că administrarea celei de-a treia doze de vaccin este foarte importantă, în special pentru persoanele care au primit cu mai mult timp în urmă prima şi a doua doză de vaccin anti-COVID.

„Nu putem spune că o persoană se vaccinează într-un moment nefavorabil sau târziu. Practic, dacă cineva respectă prevederile epidemiologice, are grijă de sine şi de alţii şi se vaccinează, atunci sunt şanse mari să nu se infecteze şi să nu se îmbolnăvească. Atât timp cât acest lucru nu se întâmplă, epidemia nu se va încheia în Ungaria”, a explicat Ferenc Jakab.

Evoluția epidemiologică în România

A scăzut numărul persoanelor infectate cu coronavirus, dar secțiile de terapie intensivă din spitalele sunt în continuare pline.

În toată țara la ATI sunt 1.870 de pacienți, din care 30 sunt copii, iar numărul persoanelor internate cu COVID-19 se ridică la aproape 19  mii, din care în jur de 350 sunt copii.

Incidența cazurilor de COVID cumulate la 14 zile este mai mare de 6 la mia de locuitori în 160 de orașe ale țării. În ultimele 24 de ore cele mai multe cazuri de COVID au fost raportate în București 635, în județele: Cluj 331, Galați 325, Ilfov 261 și Timiș 230 – a informat Grupul de comunicare strategică.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel