
Ginecolog: ”În timpul sarcinii, imunitatea viitoarei mămici este mai scăzută.” Cum te protejezi de viroze și infecții

Viroza în sarcină. În contextul epidemiologic actual poate părea lipsit de importanță un articol despre cum trebuie să se protejeze o femeie însărcinată de viroza comună și infecții, altele decât cea cu temutul coronavirus.
Credem însă că e necesar să le acordăm și acestora importanța cuvenită, pentru că și pot ele pot prezenta complicații și riscuri, motiv pentru care am solicitat informații cu privire la măsurile de protecție de la Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Te-ar mai interesa: Dieta daneză: slăbești până în 20 kg în 13 zile RA...
”Pe perioada sarcinii imunitatea viitoarei mămici este mai scăzută, pentru ca acest sistem de apărare al organismului să nu perceapă fătul ca pe un «dușman» și să îl elimine. În aceste condiții, gravida este mai vulnerabilă în fața îmbolnăvirilor. În afară de asta, din același motiv, și procesul de vindecare în urma unei răceli sau gripe durează de trei ori mai mult decât în cazul unei femei care nu este însărcinată”, explica dr. Andreas Vythoulkas.
Studiile au demonstrat că vaccinarea reduce cu până la jumătate riscul de infecție respiratorie acută asociată cu gripa la femeile gravide și cu 40% pe cel de spitalizare ca urmare a complicațiilor acesteia. Mai mult, o gripă contractată în timpul sarcinii crește periculos de mult riscul de avort, de naștere prematură sau de a aduce pe lume un copil cu o greutate mică.
Te-ar mai interesa: Mărturisiri de dincolo de moarte. Mărturia unui bă...
În general, o răceală obişnuită nu este periculoasă, nu reprezintă un risc pentru făt, dar este foarte neplăcută pentru gravidă. Și cum în sarcină este interzisă administrarea de medicamente, este de preferat să te protejezi împotriva virozei. Acest lucru presupune o igienă riguroasă și evitarea contactului cu persoane care au manifestări specifice unei viroze acute și în general a locurilor aglomerate. În plus, se recomandă o alimentație mai bogată în fructe și legume proaspete, cel puțin nouă ore de somn pe zi (insomnia afectează imunitatea!), evitarea stresului și a fumului de țigară, o bună hidratare și mișcare în aer liber, fără a exagera, doar cât este confortabil pentru viitoarea mămică.
Te-ar mai interesa: Dupa aproape 200 de ani, s-a aflat ce boli a avut ...
Nu la fel de simplu stau lucrurile dacă este vorba despre infecții precum sinuzita sau bronșita acută, tusea convulsivă, otita sau pneumonia. Pentru a preveni îmbolnăvirile de acest gen, spălarea mâinilor este modul esențial și extrem de eficient. „În mod corect, mâinile se vor spăla foarte frecvent, cu apă și săpun, timp de 30 de secunde, acordându-se atenție deosebită și spațiului dintre degete, încheieturii mâinii, degetului mare și unghiilor. Utilizarea unui prosop personal și a soluțiilor dezinfectante pe bază de alcool sunt măsuri care vin în completarea protecției oferite de spălarea mâinilor. De subliniat faptul că spălarea și dezinfectarea mâinilor va proteja eficient de îmbolnăviri dacă este realizată înainte de a găti ori servi alimente, după mersul la toaletă, după suflarea nasului, tuse sau strănut pentru care s-a pus palma la gură ori mâna la nas”, a subliniat dr. Vythoulkas.
Te-ar mai interesa: Reţeta perfectă pentru curăţarea ficatului de toxi...
Și dacă, totuși, în mod accidental gravida vine în contact cu o persoană bolnavă, este foarte important să evite atingerea ochilor, nasului sau gurii cu mâinile contaminate și să procedeze la spălarea și dezinfectarea lor.
Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.
Urmăriți Doctorul Zilei și pe Google News.
Ne puteti de asemenea urmari si pe Telegram.