sâmbătă, decembrie 10, 2022

Virusul contagios de care toți suntem purtători este herpesul.

Herpesul rezultă din infecția cu virusul herpes simplex (HSV). Aceasta determină formarea de răni sau vezicule în sau în jurul gurii sau organelor genitale, precum și alte simptome.

Există două tipuri de HSV:

  • HSV-1 cauzează herpes oral, care afectează de obicei gura și pielea din jur.
  • HSV-2 cauzează herpes genital, care este de obicei transmis prin contactul intim

Dacă o persoană are o infecție cu HSV, o va avea pentru tot restul vieții, deși unii oameni nu dezvoltă niciodată simptome. Dacă apar simptome, acestea reflectă tipul HSV.

Te-ar mai interesa: De ce să bei ceai zilnic? Efectul pe care îl produ...

Nu există nici un remediu pentru herpes, dar tratamentul poate ajuta la gestionarea simptomelor și la reducerea probabilității reapariției acestora.

HSV este un virus comun. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 67% dintre oameni, la nivel global, au o infecție cu HSV-1, iar 11% au o infecție cu HSV-2.

Majoritatea populației globului este infectată cu herpes. Sunt procente între 80 și 90%, depinde de continentul pe care s-au făcut măsurătorile. ”Deci, practic, aproape fiecare dintre noi avem acest virus pentru că o dată ce am căpătat această infecție cu herpes simplex ea nu are tratament”, a declarat dermatologul Manuela Ravescu.

Te-ar mai interesa: Cât timp poți avea cancer fără să știi. Multe neop...

Simptome

Persoanele care dezvoltă simptome de herpes pot întâmpina mai întâi furnicături, mâncărime sau arsuri, apoi pot observa leziuni sau vezicule care se formează în jurul gurii sau organelor genitale.

Simptomele tind să se dezvolte la 2-20 de zile după expunerea la virus.

”Aceste vezicule care sunt cu lichid rămân timp de câteva zile după care ele se sparg, se elimina lichidul, moment în care bolnavul este foarte contagios și sunt înlocuite de cruste care mai au nevoie de încă aproximativ două săptămâni pentru a dispărea”, ne explică dermatologul Manuela Ravescu.

Te-ar mai interesa: Studiu: Riscul de accident vascular cerebral se po...

Imunitatea este legată strâns cu apariția herpesului

Potrivit medicului Manuela Ravescu, manifestarea herpesului depinde foarte mult de starea de imunitate a fiecăruia.

Herpesul se declanșează și la frig

În sezonul rece se manifestă mai des infecția cu herpes. De asemenea, în caz de traumatisme și iritații locale.

Cauze

Când HSV este prezent pe piele, acesta poate trece cu ușurință de la persoană la persoană prin contactul cu pielea umedă a gurii și organele genitale, inclusiv anusul.

Te-ar mai interesa: „Nu văd”. Judi Dench se luptă cu o boa...

Virusul se poate răspândi și prin contactul cu alte zone ale pielii și ale ochilor.

O persoană nu poate contracta HSV atingând un obiect sau o suprafață, cum ar fi un lavoar sau un prosop.

Putem face herpes de la mască?

Masca de protecție poate determina un mic traumatism local și dacă herpesul este apărut atunci se va vindeca mai greu, deoarece sub mască se creează un mediu cald și umed care nu este propice vindecării.

Te-ar mai interesa: Alimente care scad inflamația din organism și deto...

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private