joi, mai 26, 2022

Vitamina D nu funcționează fără acest mineral! Nutriționist: Degeaba luăm suplimente, riscăm ca…

Menținerea stării de sănătate se poate face cu ajutorul unui duo perfect: vitamina D și Magneziu. Este ceea ce ne oferă Mama, cel puțin vara, când mergem la mare: vitamina D de la soare și magneziul din apa mării. În anotimpurile friguroase, când ar trebui să suplimentăm aceste vitamine, este bine să le luăm tot împreună.

Te-ar mai interesa: Pfizer va vinde toate medicamentele sale brevetate...

O nouă recenzie publicată în „The Journal of the American Osteopathic Association“ ne reamintește că vitamina D nu poate fi metabolizata fără un nivel suficient de magneziu.


Vitamina D nu funcționează fără acest mineral! Nutriționist: Degeaba luăm suplimente, riscăm ca…

La rândul său, medicul nutriționist Mihaela Bilic insistă asupra faptului că „vitamina D nu este folosită optim dacă nivelul de magneziu este scăzut”.

Mai mult de jumătate din populația globului are un deficit de vit. D. Până acum se știa că o alimentație săracă în vit. D și expunerea insuficientă la razele soarelui provoacă această carență. Studiile recente au scos la iveală un alt aspect: vitamina D nu este folosită optim dacă nivelul de magneziu este scăzut.

Te-ar mai interesa: Măsurarea glicemiei, primul pas în depistarea la t...

„Degeaba luăm suplimente, riscăm ca vit. D să fie stocată în organism în loc să fie folosită eficient. Aportul optim de magneziu este de 420mg/zi pentru bărbați și 320mg/zi pentru femei.

Din păcate alimentația modernă nu acoperă nici jumătate din doza recomandată, prin urmare puțina vitamină D care circulă în sânge va fi incomplet utilizată fără magneziu”, a atras atenția Mihaela Bilic, într-o postare pe Facebook.

Te-ar mai interesa: 25 mai – Ziua Internațională a Copilului Dispărut....

Carența de magneziu este un dezechilibru nutrițional recent și are cauze multiple

  • Modificarea obiceiurilor alimentare, consumul de produse rafinate, ultra procesate și sărace în micronutrienți sunt cauzele principale. În dieta zilnică întâlnim tot mai rar produse precum fasole boabe sau linte, nuci sau migdale, tărâțe sau cereale integrale. Până și banana, care este bogată în magneziu, a fost pusă la colț de dragul siluetei.
  • Stresul cronic și somnul insuficient, de proastă calitate, cresc nevoile de magneziu. Stilul de viață alert și dezechilibrat afectează sistemul nervos și epuizează rapid rezerva de micronutrienți. La asta se adaugă consumul de alcool care perturbă echilibrul acido bazic și favorizează pierderea urinară de magneziu. Bolile cronice precum diabetul și sindromul X metabolic, hipertensiunea și nivelul crescut de colesterol sunt consumatoare de magneziu. Iar tratamentele medicamentoase cu antibiotice, diuretice și antiacide au ca efect secundar o eliminare masivă de magneziu.

„Merită o să tragem un semnal de alarmă pentru magneziu, un mineral indispensabil funcționării optime a organismului. Este implicat în peste 300 de mecanisme responsabile de metabolism și este esențial pentru activarea vitaminei D.

Fără magneziu sistemul nervos își pierde echilibrul, oasele și dinții își pierd rezistența și mușchii nu pot funcționa. Contracția musculară este dependentă de magneziu, iar activitatea inimii și presiunea arterială sunt influențate de nivelul lui în sînge”, a mai spus Bilic.

Te-ar mai interesa: Studiu: Testele genetice pot reduce riscul afecțiu...

deficitului de magneziu

Surse Magneziu

Corpul uman nu este capabil să sintetizeze magneziu, deci trebuie adus din alimentație. Care sunt cele mai bune surse?

  • Pe primul loc avem semințe și oleaginoase: semințe de dovleac, migdale, caju semințe de pin, alune.
  • Urmează apoi leguminoase: fasole boabe, soia, linte, năut și quinoa.
  • Dintre legume merită lăudat spanacul, iar la sectorul fructe banana e campioană.
  • Cat despre suplimente, alegeți sărurile organice de magneziu, în doze cuprinse între 100 și 250 mg/zi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private