sâmbătă, mai 28, 2022

De ce nu reușesc să slăbeasc? Gail Madalena, terapeut nutriționist, spune că hormonii sunt mesageri chimici vitali care semnalizează informații între celulele și organele noastre. El spune că hormonul stresului cortizol poate pune organismul în modul de supraviețuire, determinându-l să stocheze și mai multă grăsime.

De ce nu reușesc să slăbeasc? Medic: Stresul cronic poate copleși organismul

„Sunt necesare pentru ca toate sistemele corpului nostru să funcționeze”, spune ea. Dacă mănânci sănătos, faci exerciții fizice, dormi suficient și încă te simți neliniștit, este posibil să ai nevoie de ajutor. Iată semnele subtile la care trebuie să fii atent și cum să fii testat.

Te-ar mai interesa: Top 4 cele mai murdare lucruri din casă! Și nu, nu...

Dacă aveți simptome sau sunteți îngrijorat de sănătatea hormonală, discutați cu medicul dumneavoastră de familie. „O tiroidă inactivă are ca rezultat încetinirea multor funcții ale corpului, inclusiv metabolismul și digestia. Un efect secundar comun al acestui lucru este creșterea în greutate, în special la nivelul stomacului”, spune Gail.

 Starea de spirit influențează scăderea în greutate

Prea mult din hormonul stresului cortizol poate pune organismul în modul de supraviețuire, determinându-l să stocheze și mai multă grăsime. „Scăderea estrogenului te poate face să te simți în mod constant înfometat, chiar și după ce ai mâncat, deoarece estrogenul are un impact direct asupra leptinei”, spune Gail. „Leptina este eliberată de celulele adipoase și reglează câte calorii ardem și câte mâncăm, ceea ce, la rândul său, dictează cât de mult țesut adipos depozitează organismul.

Te-ar mai interesa: Vrei să slăbești dar nu reușești? Medic nutriționi...

Dar dacă starea ta de spirit este proastă și nu poți înțelege de ce, s-ar putea să fii lipsit de serotonină, hormonul fericit. „În perioada în care femeile sunt la ovulație, nivelurile de estrogen și progesteron scad, ceea ce duce la simptome atât fizice, cât și emoționale. Această scădere a hormonilor poate influența producția de serotonină care reglează starea de spirit, somnul și pofta de mâncare”, spune Gail. Când tiroida funcționează sub-optim, poate reduce rata cu care părul nostru crește, precum și să-l facă uscat, fragil și slab. O scădere de estrogen și progesteron vă poate afecta și grosimea părului.”

Te-ar mai interesa: Căștile audio, un pericol? Un studiu dezvăluie cât...

Oboseala cronică

Dacă fiecare zi se simte ca o oboseală, chiar și dacă ați dormit mult, este posibil să aveți un dezechilibru hormonal și să nu fie vorba despre oboseală cronică.

„Având prea mult sau prea puțin progesteron vă poate distruge energia, la fel ca și nivelurile crescute de estrogen și o tiroidă inactivă. Prea mult cortizol poate afecta ciclurile de somn și poate duce la oboseală continuă”, spune nutriționistul.

Te-ar mai interesa: Ziua Igienei Menstruale 2022: 5 sfaturi de igienă ...

Să-ți simți capul învârtindu-se, genunchii slabi și vederea încețoșată sunt semne că ceva nu este în regulă.

„Nivelurile scăzute de estrogen declanșează fluctuații ale fluxului sanguin. Acest lucru poate provoca amețeli. Dezechilibrele hormonale pot avea un impact direct asupra metabolismului zahărului din sânge și asupra tensiunii arteriale, precum și asupra problemelor legate de urechea internă, care provoacă toate amețeli”, explică specialistul.

Te-ar mai interesa: Acuzații grave la adresa unui medic cunoscut! Paci...

Creșterea cortizolului poate copleși organismul

„Progesteron și estrogen promovează emoții mai calme și ajută la un somn mai odihnitor, în timp ce dacă sunt dereglate, acest lucru poate afecta memoria pe termen scurt, funcția cognitivă și iritabilitatea.” Stresul cronic (adică creșterea cortizolului) poate copleși organismul și poate contribui la probleme de sănătate mintală, potrivit The Sun.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private