Sari la conținut

 Vlad Ciurea, sfaturi de aur pentru sănătatea creierului. Ceaiul pe care ar trebui să-l bea toată lumea. „Este dovedit că face minuni”

dr. Vlad Ciurea
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Neurochirurgul Vlad Ciurea, despre canicula

Vlad Ciurea, sfaturi de aur pentru sănătatea creierului. Ceaiul pe care ar trebui să-l bea toată lumea. „Este dovedit că face minuni”.

Reputatul neurochirug Vlad Ciurea a dezvăluit, în cadrul podcastului „Altceva”, moderat de Adrian Artene, că una dintre cele mai ieftine și mai benefice băuturi pentru sănătatea creierului este ceaiul verde.

formarea pietrelor la rinichi

 Vlad Ciurea, despre ceaiul pe care ar trebui să-l bea toată lumea. „Este dovedit că face minuni”

Consumul regulat de ceai verde face bine atât sănătății generale, cât și sănătății creierului. În ceea ce privește consumul de cafea și ciocolată, alte alimente sănătoase pentru creier, trebuie făcut cu moderație.

„S-a dovedit că ceaiul verde este minunat pentru creier! Se simte foarte bine! Cafeaua face bine, dar nu în exces, pentru că e vorba despre inimă”, a spus Vlad Ciurea.

Dintre dulciurile pe care reputuatul medic le recomandă amintim ciocolata amăruie.

„Dacă sunteți iubitori de ciocolată, recomand ciocolata amăruie, cu o concentrație cât mai ridicată de cacao. Vă sfătuiesc să renunțați la acele combinații de ciocolată cu umpluturi, siropuri, creme sau arome diverse: sunt „poveri” care se metabolizează greu. Ciocolata amăruie păstrează totuși acel gust original și nealterat de cacao”, a explicat specialistul.

Împreună cu studenții săi, profesorul Ciurea a realizat un experiment, iar concluzia este aceea că „nu cafeaua multă și cola dau energia să mergi mai departe”.

„Am un grup de studenţi împreună cu care am studiat acest fenomen. Cei care nu ştiu exact, în fruntea noastră este lobul prefrontal, care îţi dă energia să mergi înainte. Nu cafeaua multă, nu Coca Cola, ci trezitul de dimineaţă, odihna de peste noapte, o alimentaţie corespunzătoare, gânditul pozitiv, zâmbetul, acestea te împing înainte. Lobul reenergizează organismul şi de acolo pleacă totul”, a explicat renumitul medic.

Cafeaua trebuie băută încet și la momentul potrivit

„Am ajuns la un element esenţial. Ceaiuri sau cafea. Este bine să se bea în general o ceaşcă încet, liniştit, şi ca plăcere, şi ca digestie. Acea cafea de dimineață trebuie băută încet. La fel și micul dejun. Trebuie făcut şi mâncat. De aia se numeşte micul dejun”, a explicat Vlad Ciurea, care a continuat: „Nu recomand să bem cafea după ora 17.00, doar ca să rezistăm mai mult. Să nu uităm că una dintre cauzele bolii Alzheimer este chiar această suprasolicitare a creierului. Trebuie să îi dăm creierului ce îi place, în funcție de fiecare dintre noi și micile lui momente de relaxare. Așa cum dăm stomacului un desert, o prăjiturică”.

„În limbajul nostru se spune «big belly, no brain» (n.r. – burtă mare, creier puțin). Pâinea se umflă în burtă și nu mai poți să gândești”

Tot ce e în exces dăunează creierului

Profesorul luptă pentru protejarea creierului, un organ de preț al omului.

„Există o vorbă în limba română: Dacă mai mulți îți spun că ai băut, du-te și te culcă. Așa este și cu creierul: Dacă este obosit, lăsați-l să doarmă”, a declarat Vlad Ciurea, în contextul în care omenirea se confruntă cu o criză fără precedent, în goana pentru bani și statut social.

„Zahărul, cafeaua în exces, mierea în exces, E-urile care fac mâncarea mai gustoasă – toate acestea nu ajută creierul. Aceste elemente nu merg împreună cu dezvoltarea cerebrală. Creierul este un organ relativ simplu, trebuie să îi dăm ceea ce îi place, dar nu trebuie să îl forțăm”, susține Ciurea, care completează: „Sunt foarte multe probleme adictive. Noi încercăm să biciuim creierul, ca să obținem mai multe de la el, practic, îl stoarcem ca pe o lămâie. Și creierul nostru suferă”.

Vlad Ciurea, despre dulciurile benefice pentru sănătatea creierului

Dr Vlad Ciurea a vorbit în mai multe rânduri despre faptul că acestui important organ „îi plac” dulciurile, cu condiţia să fie dintre cele naturale.

„Creierului îi plac dulciurile. Dar nu orice dulce! Zahărul îi face rău, mai ales cel rafinat, de aceea trebuie alese cu grijă produsele cu care ne răsfățăm sau din care ne „extragem” energie. Vă spun din start: celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale. Ce avem aici? Fructele noastre de sezon, atunci când le avem. Slavă Domnului, România este o țară bogată din acest punct de vedere! Dacă totuși nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fără zahăr. (Da, se poate!) Acestea sunt bune și dau energie celulei nervoase”, a scris Vlad Ciurea pe contul de Facebook.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel