Sari la conținut

Vrei să alegi alt vaccin anti-COVID, însă ai primit deja prima doză de la AstraZeneca? Ce recomandă autoritățile?

vaccinarea cu AstraZeneca

Recent, mai multe state europene au oprit distribuirea vaccinului anti-COVID produs de Astra Zeneca, întrucât mai multe persoane au raportat probleme de sănătate imediat după imunizare. Astfel, majoritatea oamenilor care au primit deja prima doză de la AstraZeneca refuză rapelul cu același vaccin și caută soluții pentru a nu renunța la procesul de imunizare.

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare anti-COVID în România, medicul Valeriu Gheorghiță, persoanele care refuză rapelul cu Astra Zeneca pot continua imunizarea cu alt ser, însă la o anumită distanță de timp.

„Schema recomandată de vaccinare sugerează, cât se poate de clar, menţinerea acelui tip de vaccin şi pentru cea de-a doua doză.

În ceea ce priveşte vaccinul de la AstraZeneca este greu să anticipăm intervalul corespunzător de timp după care ar trebui să facem, dacă decidem şi dacă se va recomanda acest lucru, o a două doză, dintr-un alt vaccin”, explică medicul Valeriu Gheorghiță, pentru Digi24.

Când se vor putea imuniza din nou persoanele care au primit deja prima doză de la AstraZeneca?

„Probabil că un interval de 4-8 săptămâni este unul rezonabil”, adaugă medicul.

De asemenea, Valeriu Gheorghiță precizează că, în această circumstanță, este așteptată mai întâi decizia Agenției Europene a Medicamentului.

Între timp, autoritățile din Marea Britanie insistă că vaccinul AstraZeneca este sigur și le recomandă oamenilor să nu-l refuze. Deciziile mai multor state europene de a suspenda administrarea serului au fost primite cu surprinde de responsabilii de la Londra, care se tem că britanicii ar putea avea rețineri de-acum înainte cu privire la vaccinare, potrivit Rador.

Medicii britanici spun că până acum nu au fost anulate programări ale celor care urmează să primească vaccinul Oxford – AstraZeneca, dar că primesc mult mai multe întrebări din partea oamenilor. Ministrul britanic al sănătății, Matt Hancock, a insistat din nou în această dimineață ca oamenii să accepte vaccinul AstraZeneca dezvoltat de Universitatea Oxford întrucât nu există nicio dovadă că acesta ar cauza cheaguri de sânge.

„Vaccinul Oxford – AstraZeneca este sigur. Ştim că peste 10 milioane de oameni l-au făcut în această țară. Asta spune Autoritatea de Reglementare a Medicamentului de la noi, dar și Organizația Mondială a Sănătății și chiar Agenția Europeană a Medicamentului. Ţinem sub observație permanentă efectele vaccinurilor și știm că vaccinul Oxford – AstraZeneca salvează vieți chiar în acest moment în Marea Britanie. Dacă sunteți chemați la vaccin, nu ezitați, faceți vaccinul”, susține Matt Hancock, ministrul britanic al Sănătății.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel