Sari la conținut

Vrei să învingi senzația de balonare de Crăciun? Va trebui să evitați aceste alimente preferate de sărbătoare

balonare
Srsa foto: arhiva Doctorul Zilei
Zahărul ascuns din alimente poate provoca gaze și balonare

Ziua de CĂRĂCIUN este plină de alimente și băuturi delicioase, dar unele articole foarte iubite ar putea fi responsabile pentru senzația debalonare, care te face să te simți inconfortabil și letargic. Ce articole sunt vinovații și cum poți alunga acea balonare festivă?

De la un pahar de prosecco băut dimineața până la o cină delicioasă de Crăciun plină de cartofi prăjiți aurii, ziua cea mare vine cu o mulțime de delicii de care să te bucuri. Cu toate acestea, mulți oameni se pot simți prea plini și cu un caz brusc de balonare festivă pe măsură ce ziua trece.

Deși se poate întâmpla din cauza unei probleme digestive, alegerile dietei sunt, de asemenea, printre cele mai frecvente motive din spatele balonării.

Mâncarea festivă, care este de obicei bogată în grăsimi, carbohidrați sau carbohidrați nedigerabili, cum ar fi fibrele, sunt cele mai rele contendente pentru a provoca o burtă umflată.

O analiză efectuată de educatorii de sănătate și fitness de la OriGym a analizat conținutul de fibre, carbohidrați și zahăr din alimentele de bază pentru festivități, alături de celelalte calități ale acestora care provoacă balonare.

Plecând de la această problemă, experții în nutriție au clasat băuturile și felurile de mâncare pe care ar trebui să nu le exagerezi în această perioadă festivă dacă vrei să învingi balonarea festivă.

Brânzeturi

Venind cu un conținut ridicat de grăsimi de 35 g, feliile de brânză s-au dovedit a fi unul dintre cei mai mari contribuitori la problemele de digestie și, prin urmare, s-au dovedit a fi un  produs alimentar ce cauzează balonare.

OriGym a spus: „Dacă ești un iubitor al lucrurilor mirositoare, atunci este mai probabil să suferi și tu consecințele.

„Brânzeturile tari precum stiltonul conțin unele dintre cele mai mari conținuturi de grăsimi, ceea ce contribuie la excesul de gaz, deoarece prelungesc golirea stomacului.

Acest lucru, combinat cu problemele pe care le prezintă produsele lactate, fac din acest aliment unul dintre cei mai probabili vinovați pentru a vă face să vă balonați.”

Tocătura cu amestec de ierburi

Usturoiul și ceapa sunt carbohidrați fermentabili, cu lanț scurt, cunoscuți sub numele de fructani. Potrivit OriGym: „Produc gaze excesive, în special celor cu mucoasa digestivă sensibilă”.

Experții au adăugat: „În doze mici, tocătura poate fi un plus gustos pentru orice farfurie festivă, dar dacă doriți să preveniți balonarea, atunci ar putea merita să evitați prea mult amestecul de ierburi”.

Rulouri din carne de porc învelite cu bacon

Rulouri din carne de porc învelite cu bacon au un conținut ridicat de grăsimi și carne, ceea ce poate încetini digestia și prelungește perioada de timp pe care alimentele rămân în intestin pentru a fi digerate.

Pe baza cercetărilor, acest lucru poate contribui la balonare.

OriGym a spus: „Garnutura populară conține și sulf, care este consumat de bacteriile din sistemul digestiv și transformat în hidrogen sulfurat, provocând exces de gaze și gaze intestinale cu miros de ouă”.

Lichior de ouă

OriGym a spus: „În ciuda faptului că are 0 g de fibre, lichiorul  de ou conține două ingrediente uneori iritabile pentru stomac: lapte și alcool.

Laptele contribuie major la flatulență și, atunci când este asociat cu un spirt întunecat, cum ar fi romul sau țuica, poate duce și mai mult la un stomac deranjat.”

Fasole verde

Deși fasolea coaptă este printre suspecții obișnuiți pentru a provoca flatulență, fasolea verde face parte din familia leguminoaselor și, prin urmare, poate provoca balonare.

OriGym a spus: „Deoarece sunt bogate în carbohidrați (7 g) și zaharuri (3,3 g), acestea pot fi motivul balonării sau durerilor de stomac după cină.

„În special, fasolea verde conține tipuri de zaharuri complexe numite rafinoză și stahioză, care sunt cunoscute pentru declanșarea problemelor digestive și a gazelor nedorite”.

Varza

Varza (folosită în special la sarmale) face parte din cină de Crăciun esențială, dar atunci când este gătită,  frunzele verzi pot fi motivul pentru care începi să auzi zgomote în stomac.

OriGym a spus: „Această legumă verde, cu frunze, este una dintre cele mai proaste alimente festive pentru că provoca mișcări intestinale riguroase.

Varza conține, de asemenea, compuși organici de sulf numiți glucozinolați care se descompun în intestine și formează alți compuși precum hidrogenul sulfurat, iar aceștia pot crea o acumulare de gaz în stomac și vă pot determina balonarea”.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel