miercuri, septembrie 28, 2022

Zahărul este un stimulator al plăcerii, dând dependență asemenea unui drog, arată numeroase studii științifice făcute în ultimii ani. Consumat cu maximă moderație, acesta nu dăunează sănătății, însă în cantități mari, efectele sale pot fi foarte periculoase. De aceea, specialiștii susțin că trebuie limitat pe cât posibil consumul de zahăr.

Periculos este faptul ca mai toate produsele dulci din comerț, mai ales cele destinate copiilor, conțin cantităţi foarte mari de zahăr. Însă, zahărul nu se regăsește doar în dulciurile din comerț, ci și în băuturi și alimente procesate, precum cartofi, fructe, cereale, ketchup, muştar, sosuri şi dressinguri pentru salate, supe.

Te-ar mai interesa: Dana Budeanu a rezolvat problema facturilor mari p...

Principalele efecte adverse ale consumului exagerat de zahăr:

Medicii susțin că excesul de zahăr din sânge afectează vasele sangvine, ducând la probleme la nivelul rinichilor, dar și al ochilor.

Favorizează apariția cariilor. Orice copil care consumă multe dulciuri și băuturi carbogazoase, riscă să facă carii încă de la dinții de lapte.

Apariția afecțiilor cardiovasculare. Numeroase studii arată că un consum crescut de zahăr rafinat duce la scăderea nivelului colesterolului bun care are rolul de a menține sănătatea sistemului cardiovascular. Astfel, apar bolile de inimă.

Te-ar mai interesa: Cum menții sănătatea oaselor și a dinților: Îți ia...

Crește riscul de apariție al cancerului. Un consum excesiv de zahăr determină inclusiv scăderea pH-ului sângelui sub valorile normale, provocând acidoză metabolică – o tulburare ce poate favoriza apariția unor tipuri de cancer. De exemplu, specialiștii susțin că incidența cancerului de colon este de până la cinci ori mai mare la consumatorii de dulciuri decât la persoanele care evită sau consumă puțin zahăr.

Te-ar mai interesa: Agenția Antidrog: Noi măsuri pentru consumatorii d...

Obezitatea în rândul copiilor. Datele statistice arată o dublare a prevalenței obezității la copii, în lume, în ultimii 30 de ani, atât în țările dezvoltate, cât și în cele mai puțin dezvoltate. Cea mai importantă cauză a obezității este alimentația nerațională, bazată pe dulciuri, care se asociază de multe ori cu sedentarismul. Totodată, obezitatea prezentă la copil sau adolescent este un factor de risc pentru diabetul zaharat de tip 2, pentru sindromul de apnee în somn și pentru apariția bolilor cardiovasculare.

Te-ar mai interesa: Atenție! Noi modificări la calculul facturilor de ...

Diabetul zaharat de tip 2. Un copil care nu are o alimentație corectă, sănătoasă și obișnuiește să mănânce multe dulciuri și făinoase își va agresa pancreasul care, în timp, va înceta să mai funcționeze în parametri normali, urmarea fiind apariția diabetului zaharat la copil.

Fragilitatea oaselor. Un copil care consumă multe dulciuri va avea probleme legate de creșterea armonioasă în copilărie. Mai exact, va avea o fragilitate a oaselor, poate chiar rahitism.

Te-ar mai interesa: Condimentul care luptă cu infecții grave: Clostrid...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private