Sari la conținut

Salariații pot obține 2 zile libere, dacă depun acest ACT. Angajatorul poate fi sancționat dacă nu le acordă

zile libere angajați
Sursă foto: Ancheta Online
Zile lIbere angajați

Știți câți români ajung la controale preventive? – Din cei, și așa puțini, care ajung la medicul de familie, mai puțin de 20 la sută au aflat de screening. Puțin peste o treime au primit o recomandare de screening.

Pe de altă parte, aproape 80 la sută dintre cei cărora medicul le-a spus să meargă la un control chiar s-au dus. Bolile nu aleg. Cancerul nu alege. Nu se uită la vârstă, nu se uită la profesie, nu se uită dacă ai acces la un medic.

Barometrul de Sănătate Publică arată că lipsa de informare și lipsa programelor de screening sunt cauzele principale ale depistării tardive a cancerului.

Acordarea a două zile libere pe an pentru screening de boli

Este vorba despre un proiect legislativ pus recent în dezbaterea Senatului, ca angajații să poată beneficia de două libere plătite pe an, zile în care să meargă la medic pentru a fi examinat de acesta. De învoire pentru a merge la medic ar putea beneficia și elevii sau studenții.

Prin această măsură se dorește depistarea precoce a bolilor, respectiv promovarea screening-ului, prin care se înțelege, potrivit Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, „examinarea inițială de prezumție sau stabilirea existenței reale a bolilor sau a altor caracteristici biologice ori comportamentale într-o populație, care constă în aplicarea unui ansamblu de procedee și tehnici de investigație în scopul descoperirii precoce și evidențierii lor într-un stadiu incipient”.

Majoritatea românilor descoperă că au cancer întâmplător!
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Astfel, pentru promovarea screening-ului se propune acum introducerea următoarelor măsuri:

  • două zile libere într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, care nu se includ în durata concediului de odihnă, acordate și plătite de angajator, la cererea angajaţilor din sistemul public și privat;
  • două zile de scutire de frecvenţă într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, acordate de unitățile de învăţământ preuniversitar, respectiv de instituțiile de învăţământ superior, la cererea elevilor, respectiv a studenților;
  • două zile de permisie într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, acordate de unitățile militare, la cererea cadrelor militare în activitate, a soldaţilor și a gradaţilor profesionişti.

Cum poți obține cele două zile libere?

Cererile adresate angajatorului trebuie să prezinte diverse opțiuni de planificare a zilelor libere și trebuie depuse cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de data inițială propusă.

Ulterior, angajatorul va stabili, pe baza solicitărilor din cerere, când să acorde aceste zile libere, luând în considerare impactul fiecărei propuneri asupra operațiunilor sale.

După obținerea aprobării angajatorului, angajatul poate merge la medicul său de familie pentru a obține un certificat care să ateste participarea sa la un screening medical. Acest certificat trebuie să fie prezentat în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la vizita medicală.

Neacordarea celor două zile libere pentru vizite medicale poate duce la amenzi de până la 2.500 de lei aplicate angajatorilor de către inspectorii de muncă.

Acesta este un proiect de lege ce se află în atenția senatorilor, informează InfoFinanciar.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel