sâmbătă, iunie 25, 2022

Vasi Rădulescu, medic și scriitor, a transmis un mesaj de Ziua Internațională fără Tutun. Fumatul este o prostie, un act de sinucidere lentă – atenționează acesta.

„Io aș vrea să mor cu țigara în gură.

Nu sunt fumător. În copilărie, când aveam meșteri prin curte, mă mai trimiteau să le cumpăr țigări de la magazinul din colțul străzii și veneam cu câteva pachete de Carpați fără filtru. Apoi, tot ei mă puneau să le mai aprind câte o țigaretă și o făceam cu stil, direct de la aragaz, având grijă să nu trag fumul în mine.

Te-ar mai interesa: Boala lui Traian Băsescu. Profesorul Ciurea: E o d...

A crescut într-o familie în care se fuma „civilizat”

Tata era mare fumător, dar o făcea afară, în curte. Niciodată aproape de copii, niciodată la masă, niciodată în casă.

Fratele meu mai mare a devenit fumător înrăit în liceu. Dintre Rădulești, doar ei fumau și cumva îmi părea rău că n-am o familie „curată”. De peste 10 ani, ambii s-au lăsat. Mare lucru.

Am trăit în cercuri în care se fuma și, culmea, nu mi-a dat niciodată prin cap să încerc. Mic fiind, mă fascina nea Tică, Dumnezeu să-l ierte, cum se punea în fund la gura sobei și fuma acolo. Vedeam jarul din vârful țigaretei și jarul roșu din sobă; observam degetele îngălbenite și strâmbate ale acestui om care fuma și-și povestea viața în fața unei sobe.

Te-ar mai interesa: Dormi cu luminile aprinse? Te poate face diabetic ...

A murit din cauza unor boli date de combinația celor două vicii

Mai târziu, nea Nelu era meșterul la care apelam pentru orice prin curte. Fuma și bea de rupea. Avea povești fabuloase și ne plăcea cumva să-l ascultăm. Nelu a murit din cauza unor boli date de combinația celor două vicii, desigur și cancer. A intrat în sicriu fără picioare, pentru că i le tăiaseră medicii înainte. „Io aș vrea să mor cu țigara în gură” ne-a spus într-o seară de primăvară.

Te-ar mai interesa: Cum arată viitoarea soție a lui George Simion. Ili...

La facultate, prin anul trei, mă uitam cu admirație la profesorul Bruckner, cum trăgea din tot felul de țigarete puse în filtre din lemn. Avea și pipă și, dacă intrai în cabinet și-l prindeai cu pipa aprinsă, mirosul acela ți se părea chiar plăcut.

Era o iluzie, o mască aproape metafizică pusă peste efectele devastatoare. Profesorul e sănătos tun, e o enciclopedie și o mare valoare a medicinei românești și sper să rămână la fel de sănătos până la 150 de ani. Dar e o excepție, nu o regulă că fumatul nu te poate afecta.

Te-ar mai interesa: Usturoi: cum să-l folosești pentru curățarea arter...

N-am putut să trag fumul în mine

La un moment dat, am aprins niște țigarete, de dragul conversației cu niște oameni. N-am putut să trag fumul în mine. Am vrut să văd „ce pierd”. N-am pierdut nimic. Nu mai fac așa ceva.

Mă sună tata acum ceva timp: „îl știi pe vecinul X, 50 de ani, a murit azi, avea cancer pulmonar”. Mi-l amintesc pe vecinul X mereu cu țigareta în gură. Am făcut o retrospectivă și m-am speriat de cum au dispărut cei pe care îi știam mari fumători.

Te-ar mai interesa: Dietă Iulia Albu: Am o singură zi pe săptămână în ...

Ideea e asta: fumatul îți face praf vasele de sânge, dar înainte de asta îți face praf plămânii și-ți duce sus de tot riscul de a dezvolta cam oricare dintre bolile principale, mai ales cancer.

Mor zeci de mii de oameni în fiecare clipă din cauza fumatului. Dacă ai acest viciu deja, nu e niciodată prea târziu să renunți la el. Sau poți continua, ajungând apoi cu infarct miocardic, accident vascular cerebral, cancer pulmonar, cancer gastric, cancer în sfera ORL, arteriopatie obliterantă și multe altele. Le poți face chiar pe toate, nu numai una dintre ele.

Fumatul înseamnă moarte

Depinde în special de tine să te ții departe de el sau să renunți, pentru tine și pentru cei dragi. Depinde și de oficiali cum reușesc să-i protejeze pe nefumători, să-i țină conștienți pe cei mici și pe adolescenți, să promoveze chiar masiv lăsatul de fumat. Depinde de părinți cum vor crește generațiile viitoare.

Fumatul este o prostie, un act de sinucidere lentă. Îmi plăcea de nea Nelu, de poveștile lui; mi-aș fi dorit să nu sfârșească așa.

Viața ta e în special în mâinile tale. Ai multe pe umeri: ziua care va urma, sănătatea care se va menține, copiii, oamenii dragi”, a scris medicul Vasi Rădulescu pe Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private