Sari la conținut

Ziua mondială a cancerului pulmonar: O tuse persistentă se poate datora cancerului pulmonar. Care sunt celelalte semne timpurii ale acestei forme de cancer 

Semne ale cancerului pulmonar
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Cancer pulmonar: semne precoce

Ziua mondială a cancerului pulmonar: O tuse persistentă se poate datora cancerului pulmonar. Care sunt celelalte semne timpurii ale acestei forme de cancer 

Ziua Mondială a Cancerului pulmonar este sărbătorită la 1 august în fiecare an, pentru a crea conștientizarea uneia dintre cele mai comune forme de cancer care se dezvoltă în plămâni.

Una dintre principalele cauze ale deceselor cauzate de cancer la nivel mondial, cancerul pulmonar este o problemă serioasă de sănătate publică. Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a Organizației Mondiale a Sănătății(OMS) a marcat luna noiembrie drept Luna de conștientizare a cancerului pulmonar.

Aproape 1,8 milioane de oameni au murit din cauza cancerului pulmonar în 2020, aproape dublu față de numărul deceselor cauzate de cancer cauzate de a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer, cancerul colorectal, spune IARC.

Diagnosticul târziu și diagnosticarea greșită împiedică tratamentul cancerului pulmonar în multe cazuri

Experții în sănătate îi îndeamnă pe oameni să nu ignore semnele timpurii ale bolii. Diagnosticarea tardivă și diagnosticarea greșită sunt câteva dintre obstacolele majore care împiedică tratamentul pacienților cu cancer pulmonar.

„Cancerul pulmonar este adesea diagnosticat în stadii avansate când opțiunile de tratament sunt limitate. Depistarea persoanelor cu risc ridicat are potențialul de a permite detectarea precoce și de a îmbunătăți dramatic ratele de supraviețuire.

Prevenția primară, cum ar fi măsurile de control al tutunului și reducerea expunerii la factorii de risc de mediu, poate reduce incidența cancerului pulmonar și poate salva vieți”, spune OMS.

Care sunt semnele timpurii ale cancerului pulmonar

Depistarea precoce și tratamentul în timp util pot avea un impact semnificativ asupra rezultatului și pot îmbunătăți șansele de gestionare cu succes a cancerului pulmonar. Dr. Tejinder Singh, consultant în oncologie medicală, Apollo Hospitals Navi Mumbai. enumeră următoarele semne precoce ale cancerului pulmonar.

  • O tuse persistentă sau o tuse cronică care durează câteva săptămâni sau se agravează în timp este un simptom precoce obișnuit al cancerului pulmonar. Poate fi uscat sau poate produce mucus.
  • Dificultăți de respirație sau dificultăți de respirație inexplicabile sau dificultăți de respirație, în special în timpul activităților fizice, ar putea fi un potențial indicator.
  • Cancerul pulmonar poate provoca dureri în piept care sunt constante, se agravează cu respirația profundă sau tusea sau este prezentă în timpul tusei sau râsului.
  • Dacă o persoană se confruntă cu o scădere în greutate neintenționată fără modificări ale dietei sau ale activității fizice, poate fi un semn îngrijorător.
  • Oboseala sau slăbiciunea persistentă, neatenuată de odihnă, pot fi un simptom precoce al cancerului pulmonar.
  • O voce răgușită sau răgușită care persistă fără nicio cauză aparentă ar putea fi legată de cancerul pulmonar.
  • Tusea cu sânge, cunoscută și sub denumirea de hemoptizie, este un simptom potențial sever care necesită asistență medicală imediată.
  • Infecțiile recurente sau persistente în piept, cum ar fi bronșita sau pneumonia, ar putea indica o problemă de bază, inclusiv cancerul pulmonar.

Cancerul pulmonar. Cauze

Fumatul este principala cauză a cancerului pulmonar. Fumul de tutun conține numeroși agenți cancerigeni care dăunează celulelor care căptușesc plămânii. Fumătorii prezintă un risc mult mai mare de a dezvolta cancer pulmonar în comparație cu nefumătorii. În plus, expunerea la fumatul pasiv poate crește riscul, deși într-o măsură mai mică.

Dr. Singh menționează, de asemenea, expunerea prelungită la radon, care este un gaz radioactiv natural care se poate infiltra în clădiri, în special în case, de la sol. crește riscul de cancer pulmonar, în special la fumători.

Există anumite ocupații, cum ar fi construcțiile, mineritul și producția, care pot expune persoanele la substanțe nocive precum azbest, arsen, crom, nichel și gaze de evacuare a motorinelor. Expunerea prelungită la aceste substanțe poate crește riscul de cancer pulmonar, spune el.

„Poluarea aerului, un subiect de preocupare națională, este, de asemenea, un factor care contribuie la cancerul pulmonar. Expunerea pe termen lung la poluarea aerului, inclusiv particulele, substanțele chimice și emisiile industriale, poate contribui la dezvoltarea cancerului pulmonar, în special în zonele urbane cu niveluri ridicate de poluare”, spune dr. Singh, potrivit Times of India

În afară de aceasta, factorii genetici, expunerea la radiații și antecedentele familiale de cancer pulmonar cresc, de asemenea, riscul de a dezvolta cancer pulmonar.

Risc ridicat de cancer pulmonar

Fumătorii actuali și foștii sunt expuși unui risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar. Oamenii care au fumat un număr mare de țigări pe zi pentru o perioadă îndelungată sunt considerați cu risc ridicat din cauza expunerii cumulate la substanțe chimice nocive din fumul de tutun.

„Nefumătorii care sunt expuși în mod regulat la fumatul pasiv în mediul lor, cum ar fi locuința. cu un fumător sau petrecând timpul în medii cu fum, sunt, de asemenea, expuse unui risc crescut”, avertizează specialistul. 

Cei cu boli pulmonare cronice, cum ar fi BPOC, sau cu antecedente familiale de cancer pulmonar, care au primit tratament cu radiații în zona pieptului, cu anumite mutații genetice moștenite sunt predispuși să dezvolte cancer pulmonar mai devreme decât altele.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel