Sari la conținut

Ziua Mondială a Hemofiliei. Ce implică această boală rară? Poate provoca probleme rare de sănătate

anemie
Sursa foto: Unsplash
semnele anemiei

Din cuprinsul articolului

Hemofilia este o afecțiune rară care afectează coagularea sângelui. Sângelui, în acest caz, îi lipsesc niște proteine care contribuie la coagularea normală a sângelui. Persoanele care suferă de hemofilie riscă să facă hemoragii dure.

Hemoragiile se pot manifesta în cazul traumatismelor foarte mici și pot fi severe, motiv pentru care persoanele bolnave de hemofilie sunt în pericol destul de des și trebuie să se asigure că elimină astfel de riscuri.

Ziua Mondială a Hemofiliei

Hemofilia este o boală rară care provoacă sângerare crescută. Dacă nu este diagnosticată și tratată la timp, poate provoca probleme permanente de sănătate. Aproximativ 1 din 10.000 de oameni se naște cu această afecțiune. Terapiile pentru tratamentul hemofiliei sunt produse cu ajutorul plasmei, de aceea donarea de plasmă joacă un rol crucial în ajutarea și vindecarea pacienților.

Persoanele cu hemofilie nu sângerează mai repede decât în ​​mod normal, dar pot sângera mai mult timp. Sângele acestora nu are suficient factor de coagulare, o proteină care controlează sângerarea. Hemofilia este de obicei ereditară, ceea ce înseamnă că se transmite prin genele părinților. Femeile o transmit copiilor lor sub forma unui cromozom X defect, iar majoritatea pacienților sunt bărbați. Cu toate acestea, aproximativ 30% dintre pacienți au suferă de hemofilie din cauza unor modificări ale propriilor gene. Aceasta se numește hemofilie sporadică.

Cu tratament suficient și adecvat, persoanele cu hemofilie pot duce o viață complet sănătoasă. Fără tratament, majoritatea copiilor cu hemofilie severă mor tineri. Se estimează că 400.000 de persoane din întreaga lume trăiesc cu hemofilie și doar 25% dintre acestea primesc tratament adecvat.

„Pe lângă furnizarea de noi medicamente, eforturile noastre sunt îndreptate către încurajarea diagnosticării precoce și către sprijinirea pacienților în găsirea unei îngrijiri personalizate optime. Vrem de asemenea să-i ajutăm pe pacienți să rămână la terapia potrivită, cu scopul de a obține cele mai bune rezultate posibile pe termen lung”, a declarat Cristina Barbu, Country Head Takeda Romania, potrivit unui comunicat.

Hemofilii sângerează pentru o perioadă neobișnuit de lungă după leziuni sau operații. Aceștia pot avea, de asemenea, sângerări spontane, de obicei interne, ale articulațiilor, dar nu fac excepție nici sângerările în mușchi, tractul digestiv sau țesuturile din jurul căilor respiratorii. Dacă sunt lăsate netratate, aceste sângerări provoacă inflamații și pot crește riscul altor probleme de sănătate, uneori permanente.

Baza tratamentului hemofiliei este administrarea intravenoasă a factorului de coagulare produs din plasma sanguină de la donatori voluntari. „Viețile multor bolnavi de hemofilie depind de donatorii de plasmă, deoarece plasma nu poate fi fabricată, ci doar donată”, a adăugat Cristina Barbu, Country Head Takeda Romania.

Medicii au început să folosească plasma pentru a ajuta hemofilii pentru prima oară în anii 1920, dar pacienții încă trăiau mai puțin de 20 de ani, în medie. În anii 1960 și 1970 au fost dezvoltate concentrate care conțin factor de coagulare plasmatică. Pacienții le pot avea acasă și le pot aplica singuri. Cu un tratament adecvat, hemofilii de astăzi pot trăi o viață normală.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: