Sari la conținut

Șapte simptome care anunță că ai ficatul bolnav

Ficatul este unul dintre cele mai mari și esențiale organe. Printre funcțiile lui se numără producția de proteine, metabolizarea glucozei, fierului și eliminarea toxinelor din corp.

Simptomele ficatului bolnav

Cu excepția creierului, ficatul este al doilea cel mai complex organ, de aceea este important să îl mențineți sănătos.O dietă echilibrată și un stil de viață sănătos pot îmbunătăți starea ficatului. Când ficatul este afectat, apar anumite simptome.

1. Crampe la stomac și balonare

Balonarea, durere de stomac, probleme cu digestia, mâinile și picioarele umflate, sunt simptome care ar trebui să te alarmeze dacă apar în fiecare zi. Acestea sunt efectele unui ficat care nu elimină toxinele din organism, așa cum ar trebui.

2. Schimbarea culorii urinei

Ai observat că urina este mai deschisă sau mai închisă la culoare decât de obicei? Poate fi un semn al acumulării bilirubinei. Bilirubina este o substanță rezultată din metabolismul (distrugerea) hemului, componentă a hemoglobinei din globulele roșii. De aceea, după ce globulele roșii îmbătrânite sunt distruse, bilirubina rezultată ajunge în ficat, sub formă de bilirubină indirectă. Aceasta ar trebui eliminată din organism, lucru dificil de făcut însă, deoarece bilirubina indirectă este o substanță insolubilă. De aceea, ficatul transformă bilirubina indirectă în bilirubină directă, care este solubilă și iese apoi din ficat prin bilă. Ea ajunge astfel în intestin, unde este transformată în urobilinogen. O parte din acesta se elimină prin fecale sub formă de stercobilinogen. Altă parte se întoarce în ficat, iar restul trece în sânge și se elimină prin urină. Dacă se observă însă o creștere a bilirubinei directe se suspectează fie o afectare (distrucție) hepatică, fie existența unui blocaj pe căile biliare, adică un icter mecanic.

3. Icter

Acesta este poate cel mai evident simptom și cel care ar trebui să te alarmeze. O culoare gălbuie a pielii, a ochilor și a unghiilor este un semn al acumulării bilirubinei în organism.

4. Sensibilitate a pielii

O stare continuă de mâncărime ca și cum ceva ar umbla pe sub piele, este un sentiment enervant și îngrijorător.
Este semnul unei acumulări de toxine în organism, deoarece ficatul nu își îndeplinește rolul de detoxifiere.

5. Refluxul gastroesofagian

Senzația de plin, balonarea care nu te lasă să repsiri și refluxul gastroesofagian care cauzează durere și disconfort, sunt simptomele unui ficat cu probleme.

6. Diaree

Episoadele dese de diaree sunt destul de frecvente atunci când ficatul nu funcționează corect.

7. Oboseală

Unul dintre primele simptome în tulburările hepatice este starea permanentă de oboseală. Deși este normal să ne simțim epuizați după o zi de muncă, persoanele care au tulburări hepatice resimt oboseala și slăbiciunea chiar și după o noapte de somn sau după o săptămână de odihnă. În plus, nivelul de energie fluctuează de-a lungul zilei, astfel că apar dificultăți de concentrare și stări de somnolență după-amiaza.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: