Sari la conținut

1.400 de lei pentru plata facturilor la energie! Cine va beneficia de acest sprijin. Banii vin din fonduri europene

pensie
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

1.400 de lei pentru plata facturilor la energie! Cine va beneficia de acest sprijin și de când va fi disponibil. Banii vin din fonduri europene, iată detalii:

Vești bune pentru români în anul ce vine! Prețurile foarte mari la energie electrică și scumpirile au speriat o țară întreagă, dar iată că românii vulnerabili vor primi sprijin de la stat.

Astfel, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va oferi românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru a putea plăti facturile la energie.

Așadar, românii vulnerabili vor primi un ajutor de 700 lei de 2 ori pe an pentru a putea achita facturile la energie.

Potrivit România TV.net, totul se va putea realiza cu ajutorul unor carduri emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română.

Listele cu cei care se vor bucura de acești bani vor fi întocmite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Vouchere pentru alimente și mese calde

De asemenea, Ministerul Investiților și Proiectelor Europene va continua să finanțeze, tot din foduri europene și voucherele pentru achiziția de alimente și mese calde în valoare de 250 lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anul 2023.

În prezent, prețul final pentru consumatorii casnici s-a mărit foarte mult, cu peste 600% la energia electrică și cu peste 535% la gazele naturale.

Cât despre energia termică în sistemul centralizat, ei bine tarifele au ajuns la peste 400 lei/Gcal.

În acest context Guvernul României, prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene,  vine în ajutor și va asigura finanțarea pentru acordarea ajutoarelor pentru încălzire persoanelor/familiilor

vulnerabile, precum și pentru acordarea în continuare a ajutoarelor pentru alimente și mese calde. Aceste măsuri sunt propuse în două proiecte de Ordonanță de urgență, publicate în consultare pe site-ul MIPE.

„Este un moment în care România, ca și multe alte state europene, se confruntă în cu provocări acute, cu multiple crize care se suprapun.

Tocmai de aceea este vital să venim în sprijinul persoanelor vulnerabile, pentru ca toți românii să treacă cu bine peste acestă perioadă.

Sunt aproximativ 3.000 de lei pe care fiecare beneficiar îi va primi cu siguranță anul viitor, din fonduri europene, într-un efort al Guvernului de a se asigura că nimeni nu este lăsat în urmă.

Această iniţiativă este cea mai importantă de acest gen derulată până acum în țara noastră, cu un impact deosebit la nivelul grupurilor vulnerabile, măsurile luate contribuind in mod real si direct la

creșterea calității vieții lor și la diminuarea considerabilă a riscului de excluziune socială, prin asigurarea capacitatii gospodăriilor de a și asigura nevoile imediate”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Până când pot fi utilizați banii

Sprijinul acordat populației vulnerabile pentru compensarea prețurilor la energie va fi în valoare nominală de 1.400 lei. Poate fi utilizat până la 31 decembrie 2023  și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel:

• 700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;

• 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

Cine va beneficia de acest sprijin

Conform propunerii de ordonanță, aceștia sunt cei care se vor bucura de acest sprijin

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de

pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de

invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

b) persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

c) familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare;

d) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Pentru acordarea ajutoare pentru încălzire au fost alocate fonduri europene în valoare de 4 miliarde lei, din Programul Operațional Capital Uman și Programul Operațional Regional pentru perioada

de programare 2014–2020, în limita economiilor identificate la nivelul acestor programe și a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014–2020, mai notează România TV.net.

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel