Sari la conținut

10 semnale de alarmă în cazul diabetului. Indicii la care trebuie să fii atent

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Simptomele precoce ale diabetului pot fi imperceptibile, motiv pentru care este extrem de important să fii vigilent și să recunoști aceste semne de avertizare pentru a solicita imediat un consult medical de specialitate.

Diabetul este o boală cronică care afectează modul în care organismul procesează glucoza, o sursă vitală de energie. Există două tipuri principale de diabet: tip 1 și tip 2, fiecare cu simptome diferite.

1. Urinări frecvente: Unul dintre cele mai frecvente semne timpurii ale diabetului zaharat este urinarea crescută. Excesul de glucoză din sânge obligă rinichii să lucreze mai mult pentru a o filtra, ceea ce duce la călătorii mai dese la baie.

2. Sete excesivă: urinarea frecventă duce la deshidratare, ceea ce determină creșterea senzaţiei de sete pe tot parcusul zilei. Persoanele cu diabet zaharat pot bea mai multă apă sau alte lichide pentru a-și potoli setea nesățioasă.

3. Oboseala: Diabetul poate interfera cu capacitatea organismului de a transforma eficient glucoza in energie, rezultand oboseala constanta si lipsa de vitalitate, chiar si dupa un somn profund.

4. Pierdere în greutate inexplicabilă: În ciuda aportului alimentar mai mare, persoanele cu diabet pot experimenta o pierdere în greutate inexplicabilă. Corpul poate începe să descompună mușchii și grăsimile pentru energie din cauza incapacității de a folosi glucoza în mod corespunzător.

5. Senzaţie de foame excesivă: Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge provoacă o foame crescută și pofte constante de mâncare, în special de alimente dulci și bogate în carbohidrați.

6. Vedere încețoșată: Diabetul poate afecta structura globului ocular, ducând la vedere încețoșată. Acest simptom poate fi deosebit de pronunțat la persoanele cu niveluri necontrolate de zahăr din sânge.

7. Răni cu vindecare lentă: glicemia crescută afectează capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor. Chiar și rănile minore pot dura mai mult pentru a se vindeca la persoanele cu diabet.

8. Furnicături sau amorțeli la mâini şi picioare: Leziunile nervoase (neuropatia) sunt o complicație frecventă a diabetului zaharat necontrolat. Se manifestă adesea prin furnicături sau senzație de „înțepături” la extremități, în special la mâini și picioare.

9. Infecții frecvente: Diabetul slăbește sistemul imunitar, făcând oamenii mai susceptibili la infecții, cum ar fi infecții ale tractului urinar, infecții ale pielii și infecții respiratorii.

10. Pete întunecate pe piele: Acanthosis nigricans este o afecțiune a pielii caracterizată prin pete întunecate, catifelate, care apar adesea pe gât, la axile sau în zona inghinală. Acesta poate fi un indiciu precoce al rezistenței la insulină, care este frecventă în diabetul de tip 2, potrivit specialiştilor citaţi de actualno.com.

50% din decesele în rândul diabeticilor, provocate de bolile cardiovasculare

Cele mai frecvente complicații ale diabetului zaharat sunt accidentele vasculare și polineuropatiile, urmate de retinopatii. În ceea ce privește cauzele mortalității, bolile cardiovasculare se situează pe primul loc, reprezentând cauza a jumătate dintre decesele în rândul diabeticilor.

Totodată, mortalitatea prin cancer este mai ridicată cu 18% în rândul pacienților cu diabet zaharat de tip 2 (în vârstă de peste 35 de ani) comparativ cu populația generală.

Monitorizarea regulată a nivelului de zahăr din sânge, o dietă echilibrată, exercițiile fizice și medicamentele (dacă sunt prescrise) sunt componente esențiale ale managementului diabetului.

Nivelul zahărului în sânge a jeun

Glicemia variază pe parcursul zilei, de aceea este măsurată de obicei prin teste de sânge făcute dimineaţa, pe stomacul gol. Astfel, recoltarea sângelui se face înainte de masă, regula fiind să nu se consume alimente sau alte băuturi în afară de apă timp de cel puțin 8 ore.

Pe nemâncate, glicemia unui adult sănătos trebuie să fie cuprinsă între 72 și 108 mg/dL. Un nivel al glicemiei mai mic de 70 trebuie să te îndrume la medic pentru consultație. Iar dacă ai glicemia sub 50 mg/dL, riscul de hipoglicemie este foarte mare și trebuie să mergi de urgență la medic, pentru investigații suplimentare.

glicemie

Cum se testează corect glicemia

În prelevarea de sânge temporară aleatorie, fără legătură cu consumul de alimente, valorile au variat între 4,1 și 7,1 mmol/l. Se prelevează sânge capilar pentru test. În acest scop, se folosește de obicei un set de glucometre, format dintr-un dispozitiv de măsurare, o bandă de testare și o înțepătură cu lancete înlocuibile.

Sângele capilar poate fi obținut prin înțeparea degetului, iar la bebeluși – călcâiul. Banda de testare este introdusă în contor și vine în contact cu sângele capilar. După aproximativ 5-30 de secunde, dispozitivul afișează rezultatul.
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: