luni, iulie 26, 2021

Cancerul pancreatic este una dintre afecțiunile maligne cele mai dificil de tratat și cu o rată a mortalității extrem de ridicată pentru că, deseori, este diagnosticat în stadii avansate.

 Majoritatea

semnelor și simptomelor cancerului de pancreas nu sunt specifice, adică ele se pot întâlni și în alte boli. De aceea, este deosebit de important ca cei care prezintă următoarele manifestări, să se prezinte imediat la medic:

    1. Ai diabet care s-a instalat brusc, fără semne. 40% dintre pacienții diagnosticați cu cancer pancreatic au fost diagnosticați cu diabet cu 1 – 2 ani înainte de a-și descoperi boala malignă. Iar oamenii de știință sunt e părere că diabetul este cauzat în unele cazuri de prezența unei tumori în organism care a rămas nedetectată.

Desigur, diabetul este o afecțiune

destul de comună, mulți dintre diabetici nefiind diagnosticați și cu cancer pancreatic. Totuși, acesta rămâne un indicator, cazurile suspecte fiind cele de diabet instalat brusc, la persoane care nu au în istoricul familial această boală.

2. Colorarea în galben a ochilor și pielii. Chiar și cea mai mică tumoră pancreatică poate bloca canalul de evacuare a bilei în colecist, cauzând instalarea icterului.

3. Mâncărimi la nivelul pielii, a palmelor și tălpilor. Un efect secundar mai puțin cunoscut al icterului este apariția mâncărimilor în palme și tălpi. Aceasta este o reacție a

pielii la bilirubină, substanța galben-maronie din ficat ce provoacă îngălbenirea tegumentelor.

4. Lipsa poftei de mâncare. Cu 6-8 luni înainte de a primi diagnosticul de cancer pancreatic, pacienții implicați într-un studiu italian au raportat o scădere bruscă a apetitului și tendința de a se simți sătui după ce au mâncat foarte puțin.

    5. Modificare a gustului. În același studiu italian, o parte dintre pacienții diagnosticați cu cancer pancreatic au declarat că și-au pierdut brusc gustul pentru cafea, vin și țigări. În plus, mirosul de cafea și alcool le provocă grețuri.

6. Arsuri

abdominale. Nu crampe, nici durere, ci arsură ce radiază către zona dorsală. Disconfortul dispare când te apleci în față.

7. Vezicula biliară mărită. Blocarea canalului de evacuare a bilei determină acumularea în vezică și prin urmare creșterea în volum a acesteia.

8. Scaune deschise la culoare, grăsoase, foarte urât mirositoare. Dacă o tumoră pancreatică împiedică pătrunderea enzimelor digestive în intestine, rezultatul este incapacitatea organismului de a digera alimentele grase. Acesta este un simptom timpuriu, adesea neglijat.

    9. Scaune negricoase. Pe de altă parte,

sângerarea în intestinele superioare cauzează acest simptom.

    10.Pierdere subită și inexplicabilă în greutate. Contrar credinței populare, acesta nu este în mod obligatoriu un simptom al extinderii cancerului către ficat, ci se întâmplă ca urmare a tulburării activității enzimelor pancreatice.

Ultimele stiri

Parteneri
Ai gasit o seringă participantă la tombola. Click pe ea pentru a o colecționa.