Sari la conținut

11 sfaturi pentru a avea dinți sănătoși. Ce trebuie să faci zilnic

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

11 sfaturi pentru a avea dinți sănătoși. Ce trebuie să faci zilnic

Obținerea unui zâmbet „de Hollywood” necesită îngrijire pentru o viață întreagă. Chiar dacă vi s-a spus că aveți dinți drăguți, este esențial să luați măsurile potrivite în fiecare zi pentru a avea grijă de ei și a preveni problemele. Aceasta implică obținerea produselor de îngrijire orală potrivite, precum și să fii atent la obiceiurile tale zilnice, potrivit Healthline.

Sfaturi pentru a avea dinți sănătoși: 1. Nu te culca fără să te speli pe dinți

Nu este un secret pentru nimeni că recomandarea generală este să te speli pe dinți de cel puțin de două ori pe zi. Cu toate acestea, mulți dintre noi continuă să neglijeze spălatul pe dinți noaptea. Dar periajul înainte de culcare scapă de germenii și placa bacteriană care se acumulează pe parcursul zilei.

2. Periați dinții corect

Felul în care vă periați este la fel de important – de fapt, a vă spăla dinții într-o manieră incorectă este aproape la fel de rău ca a nu vă spăla deloc. Periază dinții cu răbdare, mișcând periuța de dinți cu mișcări blânde, circulare, pentru a îndepărta placa. Placa neînlăturată se poate întări, ducând la acumularea de tartru și la gingivita (boala precoce a gingiilor).

3. Nu-ți neglija limba

Placa se poate acumula și pe limbă. Acest lucru nu numai că poate duce la miros neplăcut al gurii, dar poate duce la alte probleme de sănătate orală. Periați ușor limba de fiecare dată când vă spălați pe dinți.

Sfaturi pentru a avea dinți sănătoși: 4. Folosește o pastă de dinți cu fluor

Când vine vorba de pasta de dinți, există elemente mai importante de căutat decât puterea de albire și aromele. Indiferent de versiunea pe care o alegeți, asigurați-vă că conține fluor. În timp ce fluorul a fost analizat de către cei îngrijorați de modul în care influențează alte domenii ale sănătății, această substanță rămâne un element de bază în sănătatea orală.

Acest lucru se datorează faptului că fluorul este o apărare principală împotriva cariilor dentare. Acționează prin combaterea germenilor care pot duce la carii, precum și oferind o barieră de protecție pentru dinții tăi.

5. Consideră folosirea aței dentare la fel de importantă ca și periajul

Mulți care se periază în mod regulat neglijează folosirea aței dentare. Folosirea aței dentare nu este doar pentru a obține bucăți mici de mâncare sau broccoli care s-ar putea bloca între dinți. evidențiază.

Este într-adevăr o modalitate de a stimula gingiile, de a reduce placa și de a ajuta la reducerea inflamației în zonă. Folosirea atei dentare o data pe zi este de obicei suficienta pentru a beneficia de aceste beneficii.

6. Nu lăsa dificultățile de folosire a aței dentare să te oprească

Folosirea aței dentare poate fi dificilă, în special pentru copiii mici si adulții în vârstă cu artrita. În loc să renunți, caută instrumente care te pot ajuta să-ți folosești ața dentară. Ața dentară gata de utilizat de la farmacie poate face diferența.

Sfaturi pentru a avea dinți sănătoși: 7. Nu uitați de apa de gură

Reclamele fac ca apa de gură să pară necesară pentru o sănătate orală bună, dar mulți oameni nu o folosește pentru că nu știu cum funcționează. Apa de gură ajută în trei moduri: reduce cantitatea de acid din gură, curăță zonele greu de periat din și în jurul gingiilor și remineralizează dinții.

Clătirile cu apă de gură sunt utile ca instrument adjuvant pentru a ajuta la echilibrarea lucrurilor. La copii și la persoanele în vârstă, unde capacitatea de a peria și de a folosi ata dentară poate să nu fie ideală, o apă de gură este deosebit de utilă. Întrebați medicul dentist pentru recomandări specifice pentru apă de gură. Anumite mărci sunt cele mai bune pentru copii și pentru cei cu dinți sensibili. Este disponibilă și apă de gură pe bază de rețetă.

8. Bea mai multa apă

Apa continuă să fie cea mai bună băutură pentru sănătatea dumneavoastră generală, inclusiv sănătatea orală. De asemenea, ca regulă generală, este recomandat să bei apă după fiecare masă. Acest lucru poate ajuta la eliminarea unora dintre efectele negative ale alimentelor și băuturilor lipicioase și acide între perii.

9. Mănâncă fructe și legume crocante

Alimentele gata de consum sunt convenabile, dar poate nu atât de mult când vine vorba de dinții tăi. Consumul de produse proaspete și crocante nu numai că aduce un plus de fibre sănătoase, dar este și cea mai bună alegere pentru dinții tăi.

Încercați să evitați chestiile procesate sau prea moi, nu mai tăiați lucrurile în bucăți mici și puneți-vă dinții în funcțiune!

Sfaturi pentru a avea dinți sănătoși: 10. Limitați alimentele zaharoase și acide

În cele din urmă, zahărul se transformă în acid în gură, care poate eroda apoi smalțul dinților tăi. Acești acizi sunt cei care duc la carii. De asemenea, fructele acide, ceaiurile și cafeaua pot uza smalțul dinților. Deși nu trebuie neapărat să eviți cu totul astfel de alimente, nu strica să fii atent.

11. Consultați-vă medicul dentist de cel puțin două ori pe an

Obiceiurile tale zilnice sunt cruciale pentru sănătatea ta orală generală. Totuși, chiar și cei mai stăruitori pentru periaj și ață dentară au nevoie să vadă în mod regulat un dentist. Cel puțin, ar trebui să vă vedeți medicul dentist pentru curățări și controale de două ori pe an.

Un dentist nu numai că poate îndepărta tartrul și poate căuta carii, dar va putea, de asemenea, să identifice probleme potențiale și să ofere soluții de tratament.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel