Sari la conținut

156 de ani de medicină militară. Mulți ani înainte!

Medicina militară aniversează marți, 21 august, 156 de ani de la înfiinţarea Corpului ofiţerilor sanitari ai Armatei României.

Cu acest prilej, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC), alături de alte instituţii de profil din reţeaua OPSNAJ, îşi va omagia înaintaşii printr-o serie de activităţi la care au fost invitaţi să participe reprezentanţi din conducerea Ministerului Apărării Naţionale, din instituţiile şi autorităţile publice centrale, din mediul academic, dar şi cadre militare în activitate, în rezervă şi în retragere.

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” va fi reprezentat de conducerea unităţii, prin generalul de brigadă medic conferenţiar universitar dr. Florentina Ioniţă-Radu, şi de şefii clinicilor şi secţiilor din spital.

Seria de manifestări omagiale va începe de la ora 10.00, la mormântul generalului de divizie medic dr. Carol Davila, unde va fi adus un pios omagiu celui care este părintele medicinei româneşti, moment urmat de un ceremonial religios şi depunere de coroane de flori.

Începând cu ora 11.00, în Sala de spectacole a Cercului Militar Naţional, va avea loc un alt moment festiv, marcat prin alocuţiuni, festivități de acordare a gradului următor şi de  conferire a Emblemei de Onoare a Medicinei Militare unor militari.

La 21 august 1862, prin Înaltul Decret Domnesc nr. 4629, semnat de Alexandru Ioan Cuza, au fost înfiinţate Corpul Ofiţerilor Sanitari ai Armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român, atestându-se medicina militară ca element specializat pentru asigurarea sănătăţii efectivelor armatei.

Înainte de această atestare, s-au pus bazele pentru constituirea medicinei militare moderne, principalele repere istorice fiind:

– 13 septembrie 1831 – ia fiinţă un lazaret, în baza regulamentui “miliţiei” Principatului Ţării Româneşti, structură ce va deveni, ulterior, Spitalul Militar Central.

– 1851 – la solicitarea comandantului spitalului, ia fiinţă primul serviciu permanent de gardă, în vederea asigurării asistenţei medicale în regim de urgenţă.

– 1853 – domnitorul Barbu Ştirbei încredinţează conducerea spitalului doctorului de origine franceză Carol Davila. Acesta elaborează primul regulament modern de funcţionare a Spitalului Militar, structurat pe asigurarea a două funcţii organice, respectiv, asistenţa medicală chirurgicală şi cea de medicină internă. Tot prin efortul său, se concretizează conceptul de infrastructură materială şi de suport logistic, prin dotarea serviciului medical pentru timp de pace, dar mai ales pentru război.

Sursă foto: Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” Facebook

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel