Sari la conținut

22 iulie: Ce sfânt important sărbătoresc creștinii ortodocși

22 iulie: Ce sfânt important sărbătoresc creștinii ortodocși. Conform tradiției creștine, L-a propovăduit pe Hristos și în Roma, acolo unde l-a convertit pe …

Vineri, 22 iulie, este mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. Potrivit calendarului Creștin Ortodox, mâine este sărbătorită Sfânta Maria Magdalena.

Cine a fost Sfânta Maria Magdalena?

Sfânta Maria Magdalena era originară din Magdala, un sat pescăresc de pe țărmul vestic al Lacului Ghenizaret. Se spune că ea fost tămăduită de șapte duhuri necurate de către Hristos.

După această minune, sfânta a ales să-L urmeze Iisus Hristos.

Se spune că, Maria Magdalena a fost cea care împreună cu Apostolii l-a urmat pe Mântuitorul până sub Cruce unde a fost răstignit, alături de Maica Domnului și de Sfântul Ioan Evanghelistul.

De asemenea, a fost prima dintre mironosițe care a aflat și a transmis Apostolilor Învierea Domnului.

Potrivit tradiției creștine, Maria Magdalena L-a propovăduit pe Hristos și în Roma, unde l-ar fi convertit pe împăratul Tiberiu. Va ajunge și în Efes, spre a-i sta in ajutor Sfântului Ioan Evanghelistul in vestirea Evangheliei.

Nu este femeia păcătoasă, ci…

Tradiţia ortodoxă nu o confundă cu femeia păcătoasă, ci dimpotrivă, o laudă pentru viaţa ei curată. De atunci, Maria s-a făcut următoare a lui Hristos şi, împreună cu alte sfinte femei, a slujit Domnului pe tot drumul greu al vieţii Lui.

În clipa cea mai grea, a răstignirii, când Apostolii au fugit de frică, Maria Magdalena a rămas lângă Crucea Mântuitorului. Iar când Sfântul Trup al Domnului a fost aşezat în mormânt, ea era de faţă, vărsând multe lacrimi.

Cu nerăbdare a aşteptat trecerea sâmbetei, ca să poată veni cu miruri la mormântul Domnului, pentru care ea s-a numit şi mironosiţă, adică purtătoare de mir. 

Pentru multa ei credinţă, Maria Magdalena s-a învrednicit a fi cea dintâi care a primit de la înger vestea Învierii Domnului. Şi tot ea a fost cea dintâi care L-a văzut pe Hristos după dumnezeiasca Lui Înviere din morţi. Ea este cea dintâi vestitoare a Învierii şi cel dintâi martor al ei.

După Înălţarea la cer a Domnului, Maria Magdalena a pornit alături de Sfinţii Apostoli la răspândirea credinţei, semănând în suflete cuvântul dumnezeiesc pe care-l auzise din însăşi gura lui Hristos. De aceea, ea este numită şi întocmai cu Apostolii. 

O tradiţie ne spune că în apostoleasca ei strădanie, Maria Magdalena a ajuns până la Roma, unde s-a înfăţişat înaintea împăratului Tiberiu (14-37), vorbindu-i despre nedreapta moarte a lui Iisus Hristos şi despre Învierea Lui, iar în drumul ei de întoarcere de la Roma s-a oprit la Efes, slujind Sfântului Apostol Ioan în ostenelile lui de răspândire a cuvântului lui Dumnezeu.

Unde a fost înmormântată

Şi aşa, nevoindu-se, a adormit în Domnul, fiind înmormântată la Efes, notează Basilica.ro.

Astăzi, părţi importante din sfintele ei moaşte se găsesc, în Răsărit, la Mănăstirile Simonos Petra, Dionisiu şi Esfigmenu din Muntele Athos, iar în Apus, în bazilicile Lateran din Roma şi Sfântul Maximin din Marsilia.

În România, părticele din moaştele ei se găsesc la bisericile Mihai Vodă şi Pajura din Bucureşti, precum şi în alte sfinte locaşuri.

Pentru rugăciunile Sfintei Tale Mironosiţe Maria Magdalena, Hristoase Dumnezeule, miluieşte-ne pe noi. Amin.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: