Sari la conținut

25 de ani de la moartea Prințesei Diana. A ieșit la iveală ce s-a întâmplat cu 24 de ore înaintea accidentului și care au fost ultimele ei cuvinte

Anul acesta, pe 31 august se împlinesc 25 de ani de când cea mai iubită Prințesa Diana a murit în accidentul de mașină produs în pasajul de sub podul Alma, din Paris. Moartea ei a generat tot felul de teorii ale conspirației, care au vizat Casa Regală Britanică. 

Pe 31 august 1997, Lady Di se afla în mașină cu prietenul ei, Dodi Al-Fayed, și cu soferul mașinii. Echipajele de salvare care au ajuns în câteva minute nu au putu face nimic pentru a-i salva pe cei trei. Anchetele au stabilit că moartea Printesei Diana si cea a lui Dodi al-Fayed au survenit în urma accidentului, a cărui cauză principala a fost viteza excesivă, ei gonind în încercarea de a scăpa de mașinile paparazzilor.

În 2017, publicația usatoday.com a făcut o cronologie a ultimelor 24 de ore din viața prințesei Diana. De asemenea, au apărut detalii și despre ultimele cuvinte rostite de prințesă imediat după accident.

30 August 1997

Ora 16.00. În jurul orei 16.00, pe 30 august, Diana şi prietenul ei, Dodi Al-Fayed, sosesc la Ritz Paris, hotel deţinut de tatăl afaceristului. Cei doi au intrat printr-o uşă din spate şi s-au cazat în apartamentul imperial.

În jurul orei 19 după-amiaza. Diana şi Fayed sunt văzuţi ieşind din hotel printr-un loc ferit de agitaţie şi sunt conduşi către reşedinţa afaceristului, din apropierea Arcului de Triumf.

Ora 21.50. Folosind intrarea principală, cei doi ajung la restaurantul L`Espadon, după ce au fost nevoiţi să anuleze rezervarea de la Benoit Paris, fiind agasaţi de paparazzi. Totuşi, la un moment dat, Fayed cere ca cina să-i fie adusă în cameră, tot pentru a evita contactul cu fotografii.

31 August 1997

Ora 00:20. Alături de bodyguardul Trevor Rees-Jones, Fayed şi Diana au încercat să scape de paparazzi, părăsind hotelul Ritz printr-o ieşire neștiută de multă lume. În cele din urmă, au ajuns pe bancheta din spate a unui Mercedez S280 negru, condusă de Henri Pault. Bodyguardul prințesei, Trevor Rees-Jones, se afla pe scaunul din dreapta, alături de şoferul Henri Paul.

Potrivit informaţiilor, şoferul băuse cel puţin două băuturi (un scotch şi o bere) în acea seară. Nivelul alcoolului din sângele său fusese, la timpul accidentului, de trei ori mai mare decât valoarea admisă în Franţa. Nişte analize ulterioare au dezvăluit şi prezenţa a două antidepresive în organismul său (Prozac şi Tiapridal).

Ora 00.23. Maşina se izbeşte de unul dintre pilonii tunelului Pont de l`Alma. În urma impactului, şoferul şi Fayed au murit pe loc.

„Domnul Fayed se afla în spate și era în stare gravă, el a suferit un stop cardiac în mașină, iar când a fost scos din mașină a fost declarat mort de un paramedic. Femeia, despre care am aflat mai târziu că era prințesa Diana, se afla pe podeaua din spate a mașinii. Se mișca foarte încet și așa mi-am dat seama că este în viață. Am putut să văd că avea o rană ușoară la umărul drept, dar pe lângă asta, nu părea să aibă nimic semnificativ. Nu avea deloc sânge pe ea”, a povestit unul dintre salvatori, Xavier Gourmelon, acum în vârstă de 53 de ani.

Ultimele cuvinte ale Prințesei Diana

Ora 01.20 După ce Diana a fost stabilizată, a fost transportată spre spital. În timp ce se afla în ambulanţă, prinţesa suferă un infarct, iar ambulanţa este oprită pentru a o resuscita.

„I-am luat mâna și am încurajat-o. I-am zis să rămână calmă și nemișcată. În acel moment, Diana a vorbit cu mine. Ea mi-a zis: „Dumnezeule, ce s-a întâmplat?” I-am dat masca cu oxigen și eu și echipa mea am fost lângă ea, în timp ce era scoasă din mașină. Totul s-a întâmplat foarte rapid, pentru că nu a fost nevoie să tăiem nimic. Credeam că va supraviețui, dar după ce am pus-o pe targă, prințesa a suferit un stop cardiac și nu mai respira”, a mai povestit pompierul Xavier Gourmelon.

Ora 02:01 Diana ajunge la spitalul Pitie-Salpetriere, unde intră în operaţie. ”Operaţia a dezvăluit că avea o rană severă la nivelul plămânilor. În ciuda încercării de a închide rana şi de a-i face un masaj cardiac timp de două ore, funcţiile respiratorii nu funcţionează.

Ora 4:00 A fost declarat decesul.

„Să fiu sincer, eram convins că va supraviețui. Dar mai târziu am aflat că a murit la spital. Am fost șocat. Am aflat că a avut răni interne severe, dar întregul episod încă este foarte viu în mintea mea și amintirea din acea noapte nu o voi uita niciodată. Nici nu mi-a trecut prin cap atunci că ea era prințesa Diana”, a mai povestit Xavier.

După ce Diana a fost dusă la spitalul municipal Pitie-Salpetriere, Xavier a revenit la detaşamentul de pompieri. Un oficial a precizat că prinţesa a suferit leziuni interne foarte grave şi o ruptură a vaselor în dreptul inimii, complicaţii care au determinat o hemoragie internă.

Trevor Rees-Jones, bodyguardul lui Al-Fayed, a supravieţuit accidentului grav şi are acum 53 de ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel