Sari la conținut

3 boli invizibile cu efecte secundare fizice și emoționale severe

Dureri de cap
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Dureri de cap

Boli invizibile. De multe ori, te simți obosit, devitalizat, deprimat și suferind tot timpul. Simți că ești bolnav, dar nu ești sigur.

Experții în sănătate cred că această afecțiune este cunoscută ca o boală invizibilă, care poate face ca o boală mortală să rămână adesea nediagnosticată de ani de zile.

Medicii spun că a trăi cu o boală invizibilă poate fi o experiență singuratică, deoarece multe afecțiuni cronice și autoimune nu pot fi văzute și este foarte greu pentru alții să înțeleagă exact cum este să trăiești cu provocări atât de grave.

Bolile invizibile se simt ca o boală normală, totuși, persoanele care suferă de ele cunosc repercusiunile psihologice și emoționale, în afară de cele fizice care afectează în continuare sănătatea lor. Câteva boli invizibile comune sunt:

Diferite tipuri de boli invizibile: Encefalomielita mialgică

Cunoscută și sub denumirea de oboseală cronică, encefalomielita mialgică este o boală comună, care, conform experților, este diagnosticată la milioane de oameni în fiecare an.

De multe ori, medicii spun că oamenii care suferă sunt diagnosticați greșit ani de zile, ceea ce agravează situația. Potrivit Centres for Disease Control and Prevention, persoanele cu această boală nu își pot face treburile și activitățile zilnice și rămân de cele mai multe ori la pat.

Medicii spun că encefalomielita mialgică devine atât de copleșitoare, încât nici măcar nu se ameliorează cu odihna. Chiar dacă cei care suferă de encefalomielita mialgică nu arată bolnavi fizic, ei pot:

  • Nu pot funcționa la fel ca înainte de a avea boala
  • Îți este extrem de dificil să-și facă sarcinile zilnice, cum ar fi să faci un duș sau să gătești
  • Îți este greu să păstrezi un loc de muncă, să mergi la școală sau să socializezi

Encefalomielita mialgică poate dura ani de zile și poate provoca dizabilități psihice grave. De asemenea, aproximativ 90% dintre persoanele care suferă de această boală nu au fost niciodată diagnosticate.

Boala Crohn

Boala Crohn este printre cele mai frecvente tulburări, care tot este o boală invizibilă, deoarece simptomele sunt foarte greu de văzut pentru alții. Simptomele, conform experților în sănătate, sunt în mare parte dureroase, jenante și debilitante și pot interfera cu munca, școala, relațiile, călătoriile și bunăstarea fizică și emoțională.

Boala Crohn afectează grav calitatea vieții unei persoane, provocând stres, anxietate și depresie, în timp ce alții consideră că e doar o boală legată de mișcările intestinale.

Boala Crohn, conform diverselor studii, lovește mai mult femeile decât bărbații. Cu toate acestea, percepția socială a bolii diferă în modul în care sunt tratați pacienții de sex feminin și bărbați.

În cercetările publicate în The Journal of Pain, când observatorii au analizat atât pacienții de sex masculin, cât și femeile care se plângeau de același nivel de durere, s-a observat că femeile sufereau mai puține dureri. 

Simptomele active ale bolii Crohn includ:

  • Diaree
  • Febră mare
  • Oboseală
  • Dureri abdominale și crampe
  • Sânge în scaun
  • Afte bucale
  • Reducerea poftei de mâncare și pierderea în greutate

Nu există nicio vindecare pentru această boală, cu toate acestea, potrivit medicilor, terapiile pot reduce semnificativ semnele și simptomele ei și chiar pot aduce remisiune pe termen lung și vindecarea inflamației. Cu tratament, multe persoane cu boala Crohn pot funcționa mai bine.

Diferite tipuri de boli invizibile: Lupus

Lupusul este considerat una dintre cele mai frecvente boli invizibile, deoarece cineva care suferă de această boală poate să nu aibă simptome severe și să pară bine atunci când, în realitate, se luptă cu oboseala, durerea, umflarea și durerile. 

Lupusul este o boală complexă, cronică, care afectează diferite părți ale corpului, inclusiv pielea, articulațiile și organele.

Se caracterizează prin inflamarea și deteriorarea țesuturilor sănătoase, cauzate de sistemul imunitar al organismului care atacă și distruge din greșeală celulele, țesuturile și organele acestuia.

Pe lângă problemele de piele, cei care suferă de Lupus suferă și:

  • Dureri de cap severe
  • Febră scăzută
  • Sensibilitate la lumină
  • Dureri în piept
  • Pierderea părului
  • Răni în gură sau nas
  • Degetele de la mâini și de la picioare devin albe sau albastre și se simt amorțite
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel