Sari la conținut

4 modalități simple prin care vă puteți menține inima sănătoasă

Bolile de inimă sunt cauza numărul unu de deces în lume. Cele mai întâlnite sunt hipertensiunea, cardiomiopatia ischemică, tulburările de ritm şi deficienţele valvelor. Asociate, toate aceste afecţiuni conduc la infarct sau insuficienţă cardiacă.

Iată cum puteți preveni apariția bolilor de inimă:

 

1. Dieta sănătoasă

Evitați cartofii prăjiți, șunca, alimentele de la fast-food și dulciurile și consumați:

– Fulgi de ovăz: conțin acizi grași omega 3 și fibre având efecte remarcabile asupra vaselor de sânge şi a inimii, ducând la reducerea colesterolul din sânge şi glicemiei (fiind benefic şi în diabet).

– Pește, datorită conținutului de omega 3 și antioxidanți. Servește măcar de două ori pe săptămână pește (de preferință mai gras, cum ar fi somonul) și vei reduce riscul apariției unui infarct cu 36 procente. „Somonul, bogat în acizi graşi Omega 3, scade trigliceridele şi colesterolul, având rol pozitiv asupra aparatului cardiovascular” spune dr. Corina Zugravu.

– Ulei de măsline: grăsimile monosaturate pe care le conține scad nivelul colesterolului rău și ajută la curățarea vaselor de sânge. Nu consumați, însă mai mult de o lingură-două pe zi deoarece are un conținut caloric foarte mare.

– Nuci, alune, migdale: conţin grăsimi sănătoase care ajută la reducerea colesterolului.

– Fructe de pădure: efectele benefice ale acestor fructe se datorează conţinutului crescut de flavonoide, compuşi polifenolici care acţionează ca antioxidanţi, antiinflamatorii, antitumorale şi antivirale.  Conform unui studiu apărut în publicația medicală „Circulation”, flavonoidele pot preveni apariţia bolilor de inimă contribuind la dilatarea vaselor de sânge şi împiedicând formarea plăcilor care cauzează blocaje la nivelul arterelor coronariene şi accidente cardiovasculare.

– Spanac: Spanacul are multe vitamine şi minerale care protejează organismul de afecţiuni cardiace. Puteţi să-l folosiţi după ce l-aţi ţinut congelat în frigider, dar este mult mai bun proaspăt.

– Soia: o alimentație bogată în soia scade nivelul trigliceridelor şi al colesterolului. „Deşi în ultima perioadă s-au pus sub semnul întrebării efectele proteinelor din soia, eu cred că un consum mediu de soia (lapte, tofu) are rol benefic pentru inimă datorită lipsei colesterolului şi a grăsimilor saturate”, afirmă nutriţionistul Corina Zugravu.

– Legume: O porție de fasole pe zi poate reduce colesterolul cu până la 10%. Fibrele pe care le conține sunt protectorul principal. De asemenea, fasolea conține compuși care pot reduce cheagurile de sânge și îmbunătățesc funcționarea vaselor de sânge.

– Avocado: Bogat in grasimi mononesaturate, avocado ajută la scăderea colesterolului rău, crescând nivelul celui bun. În plus, avocado mărește absorbția de alte carotenoide, în special betacarotenul și licopenul, esențiale pentru o inimă sănătoasă.

– Semințe: năutul conține acizi polinesaturați, un adevărat scut al inimii. O dovedește un studiu publicat în 2008, în Jurnalul Asociației Dietetice Americane, ai căror participanți au consumat săptămânal 700 de grame de năut, timp de aproximativ două luni. La finalul experimentului, aveau nivelul colesterolul redus și implicit mai puține șanse de a se îmbolnăvi de inimă.

2. Faceți mișcare regulat

Încercați să faceți exerciții moderate de 3-4 ori pe săptămână și mergeți cât mai mult pe jos. O scurtă plimbare sau câteva exerciţii uşoare la o oră după ce aţi consumat alimente bogate în grăsimi pot stopa creşterea nivelului de trigliceride şi de grăsimi în sânge, aşa cum se întâmplă după o astfel de masă, conform unui studiu japonez.

3. Renunțați la obiceiurile nesănătoase

– renunțați la fumat și limitați consumul de alcool

– reduceți stresul

– monitorizați-vă tensiunea arterială

 – mențineți-vă la o greutate corporală sănătoasă

4. Mergeți la controale medicale regulat și aveți grijă la antecedentele familiale în bolile de inimă

Faceți o listă cu rudele care s-au confruntat cu hipertensiunea, colesterolul crescut sau diabetul, factori de risc pentru inimă. Dacă unul dintre bunici, părinţi sau fraţi au avut un atac de cord, accident vascular cerebral sau alte afecţiuni grave ale inimii înainte de 65 de ani, riscul de a avea probleme cu inima este crescut.Informați-vă medicul cardiolog dacă aveți asemenea cazuri în familie pentru a vă putea acorda îngrijirile necesare.

 

 

 

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel