Sari la conținut

5 locații ale durerilor de cap și ce înseamnă acestea. Când este cazul să soliciți ajutor medical imediat?

afecțiune
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce este fenomenul 'Misokinesia'

Unii oameni experimentează senzații de pulsații în jurul tâmplelor. Alții sunt mai familiarizați cu o durere ascuțită sau despicată în frunte. Există senzația nefericită de înjunghiere care te lovește în spatele ochilor. Toate aceste locații și dureri înseamnă lucruri diferite, dar te-ai întrebat vreodată de ce apar în acele locații?

Indiferent dacă te trezești cu durere sau se întâmplă pe parcursul zilei, o durere de cap nu este niciodată plăcută. Vrei să dispară cât mai repede posibil, chiar dacă asta înseamnă să-ți glazezi gâtul, să-ți masezi tâmplele sau să meditezi cu un difuzor de uleiuri esențiale. Locația durerii de cap vă poate oferi o perspectivă asupra cauzei și a modului cel mai bun de a o trata. Mai jos, detaliem cinci locații ale durerilor de cap și cea mai bună modalitate de a le remedia.

O notă rapidă: deși majoritatea durerilor de cap nu sunt periculoase, unele pot necesita asistență medicală, deoarece pot fi un semn al unei probleme de sănătate mai grave. Dacă aveți dureri de cap împreună cu febră, confuzie, leșin, pierderea conștienței, slăbiciune, dezechilibre, pierderea vederii sau tulburări de vorbire, solicitați asistență medicală.

Durere de cap. Spatele capului și gâtului

O durere de cap care atârnă în spatele capului poate indica o cefalee cervicogenă. O cefalee secundară pe scurt, cauza unei dureri de cap cervicogenă nu are originea în cap; mai degrabă, radiază în sus de la gât.

Aceste dureri de cap tind să provină din probleme de gât sau răni, potrivit experților în sănătate. Durerea începe de obicei de la baza craniului și iradiază pe o parte a capului. Motivul pentru aceasta se datorează conectivității funcționale a structurilor sensibile la durere din regiunile capului și gâtului.

Pentru a remedia această durere de cap, experții în sănătate recomandă kinetoterapie, mai ales dacă o leziune din trecut este cauza. Reabilitarea mușchilor gâtului, acolo unde este înrădăcinată durerea, poate ajuta la reducerea riscului de viitoare dureri de cap cervicogene.

În plus, masarea gâtului poate ajuta la ameliorarea tensiunii musculare și poate fi benefică pentru persoanele cu nevralgie occipitală.

Durere de cap. Fața capului și feței

Durerea palpitantă a capului și a feței, cum ar fi presiunea în jurul ochilor, obrajilor și frunții, indică adesea o durere de cap sinusală. De asemenea, puteți experimenta congestie nazală și oboseală împreună cu acest tip de durere de cap. Dacă te apleci înainte, durerea tinde să crească.

Deoarece migrenele manifestă simptome similare, poate fi dificil să diferențiezi cele două dureri de cap. Aproximativ 90% dintre persoanele care se plâng de dureri de cap sinusurilor sunt ulterior diagnosticate cu migrene.

Greața, vărsăturile și sensibilitatea la lumină nu sunt legate de durerile de cap ale sinusurilor, dar sunt frecvente în cazul migrenelor.

Durerile de cap sinusale apar de obicei în combinație cu răceala comună, infecții ale tractului respirator superior sau alergii sezoniere. Din acest motiv, tratarea acelor simptome de bază poate ajuta la rezolvarea acestui tip de durere de cap.

Durere de cap. În jurul întregului cap

Nimic nu se aseamănă cu senzația unei benzi strânse care îți strânge întregul cap. Aceasta este descrierea tipică a unei dureri de cap tensionale, care este de obicei declanșată de somnul slab și de stres.

Durerile de cap tensionate se caracterizează prin presiune și strângere în jurul întregului cap și adesea merg mână în mână cu tensiunea în gât, umeri și maxilar.

Cel mai obișnuit mod de a trata durerile de cap tensionate este prin administrarea de analgezice fără prescripție medicală, cum ar fi acetaminofenul, ibuprofenul, naproxenul și aspirina. Cu toate acestea, dacă nu doriți să recurgeți imediat la aceste medicamente, puteți încerca câteva exerciții pentru ameliorarea tensiunii.

Un somn de calitate și să înveți să gestionezi stresul te pot ajuta  să  eviți astfel de dureri de cap.

Durere de cap pe o parte a capului

Multe dureri de cap pot provoca dureri să apară pe o parte a capului, dar acest tip de durere este cel mai frecvent asociat cu migrenele. Migrenele vă pot paraliza, producând o durere de cap unilaterală pulsatoriecare poate dura ore, chiar zile. Când aveți o migrenă, puteți dezvolta, de asemenea, sensibilitate la lumină și sunet. Vărsăturile și greața tind să însoțească și durerea de cap.

Pentru a remedia acest tip de durere, ar trebui să vă consultați medicul, mai ales dacă aveți migrene în mod regulat. Medicul dumneavoastră poate fi capabil să detalieze un plan de tratament adecvat, care poate implica medicamente și evitarea anumitor factori declanșatori.

Durere de cap la tâmple

Migrena și durerile de cap tensionate pot provoca dureri la tâmple. Acestea fiind spuse, durerea la tâmple poate fi adesea atribuită unei afecțiuni rare cunoscute sub numele de arterită temporală.

Experții în sănătate explică că arterita temporală apare atunci când vasele de sânge din apropierea tâmplelor se strâng și devin inflamate. Această problemă de sănătate este mai frecventă la persoanele cu vârsta peste 50 de ani.

În plus față de senzația de pulsație la tâmple, este posibil să aveți febră, oboseală, dureri de maxilare, probleme de vedere, dureri musculare în partea superioară a brațelor, pierderea poftei de mâncare și sensibilitate la nivelul scalpului sau tâmplelor.

Dacă aveți arterită temporală, trebuie să o tratați imediat. Medicii prescriu adesea steroizi pentru a contracara durerea cât mai repede posibil. Dacă nu tratați arterita temporală, aceasta se poate agrava și poate duce la orbire și alte complicații.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel