Sari la conținut

5 semne de alarmă că rinichii tăi NU sunt sănătoși. Când e cazul să mergi la doctor

Sanatatea rinichilor
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce sa nu faci niciodata daca vrei sa ai rinichi sanatosi

5 semne de alarmă că rinichii tăi NU sunt sănătoși. Când e cazul să mergi la doctor

Îngrijirea rinichilor este esențială pentru bunăstarea generală a întregului organsim, ținând cont de faptul că aceste organe vitale joacă un rol crucial în menținerea sănătății.

Neglijarea acestor organe, poate duce la diferite probleme, inclusiv disfuncție renală, sânge în urină și hipertensiune arterială.

Deoarece bolile de rinichi pot afecta persoanele de toate vârstele, este esențial să recunoaștem semnele potențialelor probleme ale rinichilor și să solicitați imediat asistență medicală pentru a preveni agravarea stărilor.

5 semne că rinichii tăi NU sunt sănătoși

Mai jos sunt cinci semne de avertizare care indică faptul că rinichii dumneavoastră ar putea avea o funcționare afectată:

1. Piele uscată și mâncărimea: Pielea uscată și mâncărimea poate fi un indiciu al bolilor minerale și osoase, adesea asociate cu disfuncția rinichilor.

Acest lucru se întâmplă atunci când rinichii nu mai sunt capabili să mențină echilibrul corect de minerale și nutrienți în fluxul sanguin.

2. Apneea în somn: Nu dormi suficient noaptea? Verifică-ți rinichii, deoarece cercetările sugerează că este un marker al unei boli renale în stadiu avansat.

3. Crampe musculare: Pacienții cu boală renală cronică avansată se confruntă în mod obișnuit cu dureri musculo-scheletale cronice, care le afectează în mod semnificativ bunăstarea generală și calitatea vieții, a indicat un studiu din 2016 publicat în PubMed.

4. Scăderea poftei de mâncare: O scădere bruscă a apetitului poate indica o boală de rinichi.

Niveluri scăzute de grelină acilată și niveluri ridicate de citokine proinflamatorii (TNF-α și IL-6) au fost observate la pacienții cu boală cronică de rinichi, care poate fi motivul cheie din spatele aversiunii față de alimente, potrivit unui studiu publicat în PubMed în 2021.

5. Nevoia frecventă de a urina: Boala renală poate să nu determine în mod direct creșterea frecvenței urinare.

Cu toate acestea, în cazul unei boli de rinichi, o persoană poate experimenta creșterea producției de urină pe timp de noapte, alături de alte probleme precum hipertensiunea arterială și diabetul, conform Southwest Kidney. Frecvența crescută a urinării poate indica, de asemenea, probleme de prostată la bărbați.

Concluzie

Bolile de rinichi nu sunt întotdeauna neapărat fatale, dar este indicată o asistență medicală atunci când boala este într-un stadiu ușor. Orice grad de afectare a rinichilor poate fi diagnosticat prin teste de sânge și urină.

Gestionarea diabetului zaharat și a nivelului de zahăr din sânge este, de asemenea, esențială pentru a vă menține buna funcționare a rinichilor.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel