Sari la conținut

Cum și de ce apar pietrele la rinichi: cele mai frecvente cauze

pietrele la rinichi
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
pietre la rinichi

Cum apar pietrele la rinichi? Rinichii sunt responsabili pentru filtrarea sângelui și producerea urinei care sunt transportate către vezică prin conductele de urină (ureter). În cazul rinichilor sănătoși, vezica urinară se golește intermitent.

Cu toate acestea, atunci când o persoană suferă de pietre la rinichi, acest proces devine dificil și întregul corp suferă. Pietrele la rinichi sunt depozite dure care se lipesc împreună în urina concentrată provocând durere.

Aceste pietre sunt cristale de sare care se formează atunci când sarea este la o concentrație foarte mare sau când solventul este mai puțin.

De ce apar pietrele la rinichi: cauze frecvente

Riscul de pietre la rinichi este foarte mare din cauza stilului de viață, geneticii și condițiilor meteorologice.

Oxalatul de calciu urinar (CA), fosfatul de CA, acidul uric și struvita (piatra de infecție) sunt cele mai comune 4 pietre.

  • Vorbind despre condițiile stilului de viață, majoritatea oamenilor tind să bea mai puțină apă chiar și atunci când sunt expuși în mod constant la mediul extrem.
  • În plus, există și alte cauze ale pietrelor la rinichi. Excesul de proteine ​​animale este un factor de risc pentru calculii care conțin ca și acid uric.
  • Aportul ridicat de sare și pacienții cu unele tulburări intestinale sunt, de asemenea, expuși riscului de a dezvolta oxalat.
  • În același timp, problemele frecvente ale infecțiilor urinare din cauza unor bacterii pot duce la pietre de infecție.
  • În ciuda faptului că împărtășesc geografie și obiceiuri alimentare similare, mulți oameni însă nu dezvoltă pietre la rinichi. Acest lucru sugerează că o predispoziție genetică la pietre la rinichi la unii indivizi este, de asemenea, un factor de risc major.

Cum poate fi redus riscul apariției pietrelor la rinichi

Obiceiurile alimentare și nivelul de activitate fizică joacă un rol major în reducerea acestor factori de risc.

Aportul scăzut de sare și consumul de aproximativ 3 litri de apă pe zi ajută la menținerea urinei diluate.

Persoanele care consumă săruri care conțin calciu vor beneficia, de asemenea, de pe urma consumului de citrice, deoarece aceasta va duce la creșterea nivelului de citrat în urină, care la rândul său blochează formarea de pietre.

Reducerea aportului de proteine ​​animale ajută, de asemenea, la reducerea formării de pietre.

A rămâne activ fizic și a pierde în greutate (lîn cazurile de obezitate) reduce șansele de a dezvolta calculi de acid uric.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel