Sari la conținut

5 semne rare de cancer de piele. Cum să le recunoști: sfatul medicului

risc crescut de cancer de piele
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Crește numărul cancerelor de piele

Semne rare de cancer de piele. Mai mult de jumătate din cazurile de melanom sunt depistate de pacient (sau de cineva pe care îl cunoaște pacientul) care poate observa modificări la o aluniță.

Cancerul de piele este cea mai frecventă formă de cancer din SUA, iar Societatea Americană de Cancer estimează că peste 97.000 de cazuri noi de melanom, cel mai agresiv și mortal tip de cancer de piele, sunt de așteptat să fie diagnosticate în 2023.

Deși purtați protecție solară și efectuarea controalelor anuale ale pielii sunt importante, auto-monitorizarea modificărilor pielii este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a depista rapid melanomul, care reprezintă aproximativ 1% din toate cancerele de piele, dar majoritatea deceselor cauzate de cancer de piele.

În majoritatea cazurilor, diagnosticele sunt de obicei determinate de pacient, a spus dr. Alexander Witkowski, profesor asistent de dermatologie la Școala de Medicină OHSU, care a diagnosticat recent cel mai mic cancer de piele din lume, potrivit Insider

Specialiștii recomandă să se facă autocontrole la fiecare 3-4 luni și să urmeze metoda ABCDE prin căutarea asimetriei unei alunițe, margini, culoare, diametru și evoluție.

Dar, atenție, melanomul nu apare întotdeauna pe alunițe – de fapt, 70-80% dintre cazurile de melanom se formează pe pielea „cu aspect normal”. Uneori apare în zone subtile care pot fi mai neașteptate, dar la fel de periculoase, au spus medicii.

Iată, în cele ce urmează, care sunt semnele mai puțin evidente ale melanomului și când ar trebui să consultați un medic.

Semne rare de cancer de piele: 1. Noi puncte de pe tălpile picioarelor sau din interiorul mâinilor

În timp ce tonurile de piele melanate pot filtra razele UV mai eficient, ducând la rate mai scăzute de cancer de piele, există câteva zone ale corpului care prezintă un risc mai mare de a dezvolta melanom, în special pentru persoanele cu pielea mai închisă la culoare: tălpile picioarelor și interiorul mâinilor tale.

Indiferent de rasa sau nuanța pielii tale, Witkowski a spus că toată lumea „are aceeași cantitate de pigment în aceste zone limitate, deci nivelul de risc este aproape același” dacă, de exemplu, picioarele tale se ard la soare. Deoarece acest lucru nu este întotdeauna cunoscut, americanii de culoare pot fi afectați în mod disproporționat de melanom în aceste zone.

Un caz celebru a fost Bob Marley, al cărui melanom fatal a început ca o leziune pe degetul de la picior.

2. Dâre pe unghii de la mâini și de la picioare 

Melanomul este de obicei asociat cu alunițe asimetrice, dar se poate prezenta și ca o dungă lungă și întunecată sub unghii de la mâini și de la picioare. Din acest motiv, este important să îndepărtați întotdeauna orice lac de unghii înainte de examenele pielii.

3. Leziuni pe pleoape, buze sau organe genitale

Cunoscut sub numele de melanom al mucoasei, noile leziuni ale pielii de pe pleoape, buze și organe genitale ar putea fi, de asemenea, semne de melanom, potrivit Witkowski. Din fericire, această formă de melanom poate fi mai ușor de observat, deoarece de obicei apare ca leziuni mai întunecate, mai atrăgătoare.

Semne rare de cancer de piele: 4. O aluniță incoloră

O formă rară de melanom este supranumită „melanomul roz” deoarece se prezintă ca o aluniță fără pigment vizibil. De obicei arată ca o mică pată roz sau albă – și una care poate crește rapid, așa că este crucial să-l observați devreme și să îl verificați. Un semn revelator este că ar putea străluci sub o lumină sau o oglindă.

Semne rare de cancer de piele: 5. Pe globul ocular

Acest tip de melanom este foarte rar și reprezintă mai puțin de 1% din toate cazurile de melanom. Dar la controalele de piele, dermatologii ar trebui să se uite totuși la ochii tăi pentru orice eventualitate, deoarece uneori se poate forma melanomul pe partea din spate a globului ocular.

În majoritatea acestor cazuri, pacientul va observa mai întâi o schimbare a vederii, presiunea oculară sau noi dureri de cap care duc la un diagnostic de melanom.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel